Compromís diu que no tancarà els ulls davant il·legalitats

El portaveu del grup municipal del Compromís per Cerdanyola, Carles Escolà, afirma que “davant les il·legalitats no tancaran els ulls” i és per això que portaran els pressupostos municipals de 2012 al contenciós administratiu.

El grup considera que el govern municipal va vulnerar la normativa vigent en la tramitació de l’aprovació inicial dels pressupostos obstaculitzant el treball de l’oposició d’informació i control. La formació ja va presentar un recurs de reposició que ha estat desestimat pel consistori i ara pensen continuar endavant amb el contenciós administratiu perquè, segons indiquen, “no volem formar part d’aquesta il·legalitat”.

Escolà indica que “ara el que tocarà és que alguns continuïn parlant del pressupost però en aquest cas amb els jutges quan els cridin a declarar per la il·legalitat que han comès”. Segons Escolà, aquests fets han estat determinants per decidir el vot contrari en l’aprovació definitiva dels pressupostos municipals al passat ple del mes de març.

Carles Escolà explica que, a més d’haver-se vulnerat la normativa, el Compromís no comparteix molts altres aspectes del pressupost com la reducció en les partides per l’àrea social, que segons assegura s’ha fet, o la prioritat que es dóna als bancs com a primers proveïdors per pagar. Des de Compromís per Cerdanyola consideren també que les ordenances fiscals per a aquest any són injustes perquè contemplen un increment excessiu, molt superior a l’increment dels salaris.

Carles Escolà aposta per una fiscalitat progressiva i que sigui més equitativa però, segons indica, les seves propostes no s’han volgut aplicar. Ara, afegeix, es troben a l’espera de la constitució d’una comissió de tarificació social, de la qual encara no se sap res, i mentre no comenci a treballar “tindrem una fiscalitat injusta”. El Compromís, afirmen, ha fet moltes propostes per avançar en aquest camí de la progressivitat en la fiscalitat, com per exemple que deixin de bonificar-se a aquells ens amb capacitat econòmica com la UAB, però les iniciatives no han prosperat.

El Pla d’Ajust

Sobre el Pla d’Ajust aprovat al ple, que incorpora el crèdit ICO per pagar a les empreses proveïdores, el Compromís per Cerdanyola també va votar en contra al darrer ple per considerar que no és just “augmentar el deute municipal quan hi ha alternatives”.

El pressupost, explica Carles Escolà, contempla 7 milions d’euros en concepte de retorn de deute als bancs, d’amortització de capital i d’interessos. Compromís per Cerdanyola planteja deixar en suspens el pagament d’aquest deute bancari i dedicar el pressupost a fer polítiques socials i pagar als petits proveïdors.

Carles Escolà també s’ha manifestat sobre la governabilitat a la ciutat i les negociacions que duen a terme el govern municipal i el grup d’ICV-EUiA. Des de Compromís afirmen que “valoraran els fets quan es produeixin” però avança que “ja veurem si són capaços de fer un govern que no només sigui d’esquerres sinó que també faci polítiques d’esquerres”. Això es veurà aviat, indica Escolà, en temes dels que s’haurà de parlar properament com la gestió del futur tanatori o del servei de transport urbà, que al maig caduca la concessió. Compromís es mostra disposat a facilitar que les polítiques d’esquerres tirin endavant.

I continuant amb temes debatuts a la darrera sessió plenària, Compromís per Cerdanyola presentava una moció, junt amb ERC i el PP, els tres partits que formen part de la plataforma Cerdanyola sense Abocadors, plantejant que el segon estudi sobre l’abocador de Can Planas, encarregat pel Consorci del Centre Direccional, no sigui vinculant per a l’Ajuntament.

Escolà reitera que aquest estudi no respon a la petició del ple del consistori de fer un segon estudi sobre solucions per a l’abocador i, a més, diu, s’ha dividit en diverses parts “per poder-los adjudicar a dit”, incomplint així la llei de contractacions.

El ple del mes de març es va fer el 28 de març, un dimecres, avançant-se en el calendari un dia per la convocatòria de vaga general. Carles Escolà valora aquesta convocatòria com a èxit rotund i, molt especialment, el seguiment a Cerdanyola, també a la manifestació convocada al migdia.

Pel que fa al llistat de comerços oberts en la jornada, que es va penjar a la web de la plataforma Cerdanyola en vaga, Escolà la descriu com a “un error de persones concretes que no corresponia a una decisió col·lectiva de l’assemblea” i, per aquest motiu, es va retirar ràpidament.

http://cerdanyola.info/web/menu_principal/inici/noticies/2012/04/10/valoracio_ple_compromis.html

Comparteix: