La Plataforma està estudiant dades noves sobre la trama urbanística ordida damunt de l’Abocador

La Plataforma està estudiant noves dades a les que ha tingut accés mitjançant el Registre de la Propietat. Dades que expliquen el motiu principal de la discrepància existent entre les administracions i la Plataforma ciutadana.

Mentre la Plataforma té com a prioritat la neteja de l’abocador tal com diu la llei, pel bé de la salut de les persones i per la recuperació del sòl, les Administracions tenen com a objectiu salvar desesperadament un fatal negoci immobiliari, ordit des de 2003 fins a dia d’avui, pel qual els terrenys de damunt l’abocador s’han taxat en molts milions d’euros a pagar amb “finques futures”. Tot fet amb objectius purament econòmics i molt allunyats de la salut i del medi ambient d’aquell territori.

Segons la nova documentació en poder de la Plataforma, van taxar el sòl contaminat a preu de sòl net quan ja sabien fefaentment que era sòl contaminat. I com a prova hi ha el “Projecte de Taxació de bens i drets”, publicat al DOG l’agost de 2006, que assenyala quines finques eren contaminades superant àmpliament els nivells de referència del Reial Decret de sòls contaminats. No els calia l’Informe IDOM de 2008 per saber-ho. No obstant, van aixecar un suculent negoci amb taxacions milionàries de parcel·les contaminades. La trama inclou finques contaminades que van quedar fora del projecte de taxació conjunta.

La major part de les transaccions es van fer per expropiació amb dret a reversió, però la llei és molt clara sobre com procedir quan les terres entregades són contaminades: o s’entreguen descontaminades o no es rep res a canvi.

I això ho sap bé el Consorci, que l’any 2010-2011 va rebre una finca de 7 hectàrees declarada sòl contaminat per l’ARC a l’extrem del Pla Parcial a tocar de Sant Cugat. O sia, que no li ve de nou com es gestionen les finques contaminades que s’aporten al Pla Parcial.

En altres paraules, ja sabem noms de propietaris, entitats jurídiques públiques i privades, i particulars, que han fet transaccions molt lucratives amb els terrenys de les 18 hectàrees contaminades valorant llur vàlua econòmica com si fossin sòl net.

Això explica la obstaculització per part del Consorci, que és Ajuntament i Incasòl, i també des de més amunt, de declarar sòl contaminat i netejar-lo, cosa que els obligaria a reconsiderar la trama urbanístic-econòmica de què parlem.

Perquè sembla que, malgrat la unànime voluntat expressada al Ple de gener de declarar sòl contaminat, són reticents a vetllar per la salut de la població i esperen que tot es resolgui a base d’un estudi tramitat irregularment i amb una orientació i conclusions marcades a priori.

Des de la Plataforma s’apel·la al coratge i a la valentia del nostres representants públics per a que prioritzin la salut, compleixin amb la llei i defensin la ciutadania, que declarin sòl contaminat i netegin l’abocador. El valor econòmic de les 18 hectàrees netes superarà amb escreix la inversió feta per descontaminar-les.

http://cerdanyolasenseabocadors.wordpress.com/2012/02/12/la-plataforma-esta-estudiant-dades-noves-sobre-la-trama-urbanistica-ordida-damunt-de-labocador/

Comparteix: