[Actualització] Ordenances 2012: proposta per una fiscalitat més justa i equitativa
El Compromís per Cerdanyola ha presentat en roda de premsa la seva proposta integral en matèria d’ordenances fiscals per al 2012, una proposta que ja s’ha fet arribar al govern municipal. En aquest document, titolat “Propostes des de l’esquerra per a una fiscalitat més justa i equitativa a Cerdanyola del Vallès, la candidatura municipalista planteja un seguit de mesures que aposten clarament per re-equilibrar la pressió fiscal cap a les rendes més altes, especialment els sectors empresarials financers i especulatius.
El portaveu del grup municipal del CxC-CAV, Carles Escolà, explicava que donada la situació actual, és més important que mai que l’ajuntament mantingui la seva capacitat de recaptació, o fins i tot l’incrementi, però això no es pot fer incrementant la pressió sobre el conjunt de la classe treballadora. Cal, ha indicat Escolà, una fiscalitat progressiva que només es pot tirar endavant si hi ha la voluntat política de fer-ho, afegint que des del grup municipalista treballaran perquè aixi sigui. En aquest sentit, el Compromís, proposa la congelació de les pujades de taxes i preus públics fins que no es concretin els criteris socials anunciats pel govern (l’anomenada “tarificació social”), entenent que la pujada plantejada actualment és “molt injusta”.
Pel que fa als impostos municipals, des del Compromís plantegen una moderació en la pujada de l’IBI, limitant-la al 2%, i alhora proposen mesures per augmentar la recaptació sobre els sectors especulatius, com seria incorporar un recàrrec del 50% en la quota en el cas d’habitatges desocupats permanentment. També proposen la pujada de l’impost de circulació en els casos de vehicles més contaminants i avisen que estaran alerta perquè s’incorpori la bonificació en l’impost sobre plusvàlues en casos de desnonaments, una mesura acordada pel passat ple.
Sobre la taxa de residus, que ha d’entrar en vigor el proper 1 de gener, el portaveu del CxC ha denunciat que el govern l’entèn només com un instrument més per a recaptar, i no com un instrument per a reduir els residus i millorar la seva gestió. Segons el Compromís, la taxa ha de contemplar bonificacions per als particulars i comerços que redueixin i separin els residus, alhora que calen bonificacions per raons socials, i recàrrecs sobre les grans superfícies. Tot això, explicaven, ha d’anar acompanyat de campanyes, conjuntament amb el teixit comercial local, per a la reducció d’envasos d’un sol ús, i alhora millorar l’eficiència en la recollida i gestió dels residus, amb la implantació de sistemes com la recollida porta a porta.