La xerrada dels antiabocadors reclama més implicació ciutadana

Amb l’objectiu de fer entenedor l’extens informe IDOM sobre l’abocador de Can Planas, la Plataforma Cerdanyola sense abocadors organitzava ahir una xerrada sota el títol “Contaminació i salut” a la sala d’exposicions de l’Ateneu.

La xerrada, a càrrec de Roger Caballé, llicenciat en Ciències Químiques i membre de la Plataforma, va congregar una cinquantena de persones que després van intervenir i van exposar els seus dubtes al ponent.

Durant les intervencions es va demanar més implicació de la ciutadania en la lluita contra els abocadors de Cerdanyola, “fent valer la seva força davant les institucions”. També es van reclamar informes objectius sobre la incidència del càncer en la població de Cerdanyola, així com d’altres patologies com la Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple. A més, es va exigir la Declaració de Sòl Contaminat per a Can Planas i vigilància en el compliment del Pla de Manteniment de l’argilera Elena.

El públic assistent també va requerir un estudi de qualitat ambiental de la plana i que s’aprofundeixi en les solucions per a la remediació de l’abocador de Can Planas buscant què és el més idoni per a la seva descontaminació.

Malgrat el pessimisme d’algunes intervencions, hi va haver també una nota d’optimisme encoratjant a la mobilització ciutadana tot lluitant contra “els fronts de l’especulació urbanística i de la gestió de residus”.

Roger Caballé explica que quan asseguren que Can Planas és perillós per a la salut de les persones és “perquè ens basem en l’informe IDOM, un estudi de 1.624 pàgines que requereix de diverses lectures i estudiar bé la seva part analítica”.

Caballé explica que l’informe està dividit en 4 parts o fases. A la primera es fa una descripció de l’historial de l’abocador, una superfície de 18 hectàrees (com a 18 illes de l’Eixample), amb una alçària de 5 pisos. El membre de la Plataforma indica que crida l’atenció el fet que l’abocador havia estat objecte de diversos informes, el primer amb data de 1989, perquè s’havia detectat que la superfície desprenia gasos i calor, originats per les sals de segona fosa d’alumini. Segons explica, totes aquestes reaccions provoquen reaccions exatèrmiques. Roger Caballé dóna una llarga llista d’elements tòxics presents a l’abocador.

A la segona fase de l’informe es parla de l’analítica realitzada a l’abocador i es conclou que llença concentracions que se superen els nivells genèrics de referència per metalls pesants com el coure i el zinc, la qual cosa vol dir “que el sòl està contaminat i pot afectar la salut”.

A la tercera fase és on s’indiquen les solucions per a la descontaminació. En aquest aspecte, Roger Caballé destaca unes estadístiques que expliquen que el 75-80% dels càncers estan relacionades amb factors mediambientals potencialment evitables i sense la contaminació de l’aire i l’aigua s’evitarien el 10% dels càncers de pulmó. Roger Caballé remarca que la solució més efectiva “és treure els residus per la seva perillositat, però per les necessitats urbanístiques ens volen fer empassar altres”, ja que, a més, així ho indica l’informe.

A la quarta s’indica l’estat de la qüestió. Segons el ponent, els polítics “fugen d’estudi” i no volen complir la llei, segons considera, “crec que això anirà per llarg”, tot i desitjar que la solució arribi aviat.

Durant el torn d’intervencions hi va haver enfrontaments verbals entre membres de la Plataforma i una persona vinculada al Consorci Urbanístic del Centre Direccional qui va afirmar que l’abocador es pot anar autodescontaminant ja que “les reaccions químiques tenen un cert temps de durada i no es pot establir una relació causa-efecte”.

http://cerdanyola.info/web/menu_principal/inici/noticies/2011/11/30/xerrada_informe_idom_plataforma

Comparteix: