Horari escolar. Jornada contínua tot l’any?
A finals d’aquest curs moltes escoles han proposat als Consells Escolars valorar l’oportunitat de poder fer l’horari escolar que es fa a la majoria de les Comunitats Autònomes de la resta de la Península, és a dir, dedicar la jornada continuada de 9 a 14 hores per a les classes lectives i dedicar la tarda per a activitats extraescolars.
Ja sigui en horari continuat o en jornada partida, les criatures a partir del curs vinent sortiran a les 14:30 ó a les 5 de la tarda, ja que es vol suprimir la sisena hora. Quin problema hi ha llavors en dedicar totes les hores lectives al matí de forma continuada, si de qualsevol de les maneres els nens poden sortir de l’escola a la mateixa hora que ho feien abans i sense dedicar més diners extres? Es tracta simplement de fer una distribució més racional de l’horari, tenint present els infants i el que necessiten, que és en definitiva del que es tracta.
Molts estudis demostren que l’aprenentatge escolar és millor fer-ho al matí que és quan el cervell està més preparat per rebre informació i no pateix tant el cansament intel.lectual i físic que ja té a la tarda. També s’ha demostrat que l’horari partit augmenta l’estress ja que ocupa la major part del dia d’una criatura i no li deixa temps per fer altres activitats, també necessàries, amb tranquil.litat ni a complir amb els deures i l’estudi de l’escola que han de seguir fent a casa setmanalment.
L’horari extensiu actual obliga a tots els nens i les nenes a sortir a la tarda, amb la jornada intensiva cada família pot triar la sortida dels seus fills segons les seves necessitats, ja que continuarà havent el mateix servei de menjador, de monitoratge i d’activitats extraescolars com en l’actualitat, sense que això hagi de suposar cap despesa diferent a com s’ha fet fins ara. La gran diferència serà que les famílies que vulguin recollir els seus fills al migdia podran fer-ho.
No solament fora de Catalunya ja fan aquest horari per les avantatges que suposa per als nens, sinò que molts altres països europeus com Alemanya, Finlàndia, Regne Unit, França … ja fa temps que ho fan, ja que produeix un alt rendiment escolar, dóna temps perquè els alumnes puguin estudiar i repassar i dóna temps a crear climes afectius familiars que convidin a pares i mares a participar de les seves responsabilitats educatives. Tal i com s’aconsella des del Departament de Benestar i Família, l’escola ha de posar de la seva part per desenvolupar i fer possible la conciliació familiar i per fer possible la implicació de les famílies en l’acte educatiu.
No podem deixar de banda les condicions laborals dels docents, ja que la implicació dels mestres i la qualitat en l’educació que rebin els nostres fills dependrà de les seves condicions laborals. No és el mateix uns docents que puguin dedicar les tardes a preparar les classes i a coordinar-se, aspectes gairebé impossibles amb la jornada actual, que uns docents desestressats i que puguin gaudir del temps suficient per reunir-se amb tots els professionals per poder exigir-los llavors una qualitat docent adequada.
La jornada continuada afavoreix la formació global i integral d’un alumne, ja que té temps per formar-se intel.lectualment i física, sense l’angoixa de no haver pogut acabar la feina de l’escola amb polidesa. Treballar d’aquesta manera és respectar el ritme biològic i evolutiu dels infants. Evita la interrupció en el ritme de treball i s’ajusta a la corba del rendiment intel.lectual que tot ésser humà tenim. Les activitats acadèmiques s’han de distribuir quan els alumnes estan més preparats i en millors condicions fisiològiques, que és al matí més que no pas a la tarda.
Penseu que no estem traient hores lectives a les criatures, sinò que tan sols les distribuim de millor manera. I si més no abans ens hauríem de fer una pregunta: per què Espanya és un dels llocs on més psicofàrmacs recepten als menors (1)?
A Finlàndia, per exemple, les hores que els nens estan a l’escola és molt inferior al de Catalunya i tots sabem que els estudiants finlandesos són els que surten més preparats de tota Europa. Hi ha estudis que indiquen una relació directa entre els transtorns de conducta, l’ansietat i la depressió dels menors amb les llargues jornades escolars (2). Més hores a l’escola no es tradueix a més hores lectives, ni a nens més ben preparats, sinò a nens més aparcats obligadament i estressats.
Loli Peralta
(1) .Dimarts, 08 de Febrer de 2005. Article publicat a: elmundo.es
“España ocupa el tercer lugar, por detrás de Canadá y EEUU, en número de prescripciones de antidepresivos, ansiolíticos, etc. a la población infanto-juvenil, según un estudio que ha analizado datos europeos y americanos.
La tendencia internacional parece estar clara: en el mundo hay cada día más jóvenes medicados con psicofármacos. A esta conclusión han llegado los autores de un estudio tras analizar un registro internacional de datos, el IMS MIDAs, sobre las prescripciones realizadas en nueve países entre los años 2000 y 2002.”
(2) 20.05.2011 (artícle de 20minutos.es)
“Acabar con el estrés infantil. Este es el nuevo objetivo que se ha marcado la Consellería catalana de Enseñanza. La responsable de esta cartera, Irene Rigau, propuso este jueves renovar los horarios escolares para atajar la ansiedad que provoca a los alumnos las largas jornadas de colegio, unidas a las actividades extraescolares, como una medida más para reducir los altos índices de fracaso escolar.”