Diners públics i despesa dels partits en temps de crisi

Amb la legislació actual, els partits que aconsegueixen representació institucional obtenen certes retribucions per part de la administració pública en base a diferents conceptes: per vots rebuts, per acta de regidor, per grup municipal, per dietes, … A més, si formen govern, xauxa!, aleshores reben generosos sous i tenen potestat per designar càrrecs de la seva confiança personal remunerats de forma sucosa.

Canviar aquesta realitat de subvencions demanaria una nova legislació que les limitis i en molts casos eliminis en termes socialment raonables d’austeritat. Esperem que arribi aviat. Els partits i grups polítics fan una gestió d’aquests recursos emparada en el dret privat. Reten comptes al fisco únicament a nivell comptable d’ingressos tinguts i despeses efectuades. No hi ha auditories de contingut, ni hi ha transparència quant a la destinació dels diners d’origen públic que maneguen a discreció. La ciutadania no sap en que gasten aquests recursos però si sabem tristament en que deixen de destinar aquestes quantitats. Això segon, seria una auditoria de moralitat i de sensibilitat solidària amb els desfavorits.

Cadascú amb els seus diners d’origen privat pot fer allò que consideri oportú. Però quan la provisió procedeix de l’erari públic, aleshores hi ha una obligació moral de dir a la ciutadania com gasta les quantitats percebudes, no només el govern municipal sins tots els grups polítics que reben fons públics. En temps de greu crisi econòmica el tema pren una especial cruesa. Desnonaments, exclusió social, infra alimentació, falta d’atenció mèdica, falta d’assessorament legal, associacions de caràcter assistencial que no reben subvenció, …

Els partits gasten diners públics en serveis, en equipaments, en oficines, que els proveeixen comoditat i confort. Diners que es podrien destinar a fer una redistribució al teixit social i associatiu i a la gent necessitada per pal·liar ni que fos una mica, les seves penúries econòmiques que són i seran enormes en els propers anys. Els grups polítics amb voluntat de canviar aquest estatu quo, haurien de rescatar aquests recursos que reben institucionalment per redreçar-los novament a la societat civil i no malbaratar-los com l’opinió majoritària i estesa, fan els partits del sistema actual.

La ciutadania volem saber on es destinen les subvencions i ingressos que reben els partits i grups polítics extrets dels nostres impostos, amb una fiscalitat cada cop més forta cap a les classes populars, i ho haurem de saber abans d’emetre el vot, vot que entre d’altres temes també depèn d’aquest. Tant de bo ho recollissin en els seus programes electorals!

Loli Peralta i Sebas Justicia

Comparteix: