L’argilera de Can Fatjó dels Aurons: la història que es repeteix una vegada més

El 20 de Gener de 2011, membres de la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors ens atansarem a l’Argilera que hi ha darrera el Mas de Can Fatjó dels Aurons i de l’empresa de ceràmiques Almar. Allà, davant d’un clot gegantí de dimensions descomunals, varem observar els treballs de dues excavadores, una anivelladora i una munió de camions traginant terres. Tots aquests moviments s’estan fent per perfilar un cràter tant gran com puguin amb l’objectiu d’encabir-hi 3 milions de Tones de residus.

Nosaltres, en el seu moment, ja varem seguir els treballs de preparació del clot de l´Abocador Elena per allotjar, posteriorment, 1 milió de bales presumptament “inerts” de residus urbans que, en realitat, porten un alt percentatge de matèria orgànica. Aquests residus, un cop enterrats, produeixen gasos contaminants i lixiviats tot i la seva aparença asèptica i polida en sortir embolcallats dels Ecoparcs.

En els cas de l’Abocador Elena, els treballs de preparació del vas, tenien les etapes següents:

1) Excavació de la màxima de fondària, adequació del perímetre i acumulació de terres al voltant.

2) Formació dels talussos per a la col·locació de les capes de revestiment.

3) Col·locació de les capes de “bentonite”, “pead” i “geotèxtil”, materials aïllants.

4) Emplenar l´Abocador amb les bales de residus.

5) Tapar i restaurar la superfície aïllant i amagant el que hi ha a sota amb vegetació, tot i que els gasos tòxics i els lixiviats seguiran produint-se durant moltes dècades.

Al clot de Can Fatjó dels Aurons observem que els treballs a l’Abocador estan entre la fase núm. 1 i 2. I aquestes obres les fan sense que hi hagi encara la perceptiva Avaluació d’Impacte Ambiental, sense que hi hagi el permís urbanístic municipal necessari, sense que la Generalitat hagi decidit quin és el següent municipi que rebrà les escombraries? A nosaltres no ens consta que cap d’aquests tràmits estigui enllestit oficialment.

Per tant, ens sembla que hi ha una “autorització de facto” i que posteriorment es faran els estudis i tràmits necessaris “a mida” i amb els resultats marcats per endavant.

Visualitzant fotografies de satèl·lit d’un temps enrere, es pot constatar que el clot de fa 3 anys amb el d’ara ha augmentat sospitosament tant en perímetre com en fundaria i, encara que no disposem de les eines adequades, calculem que té uns 60 metres de profunditat. Amb aquestes obres d’engrandiment s´ha destruït una part important del bosc.

Segons noticies publicades al Punt Diari de 9/11/2010, l´ex-alcalde Toni Morral ha proposat a l’actual equip de govern que els 3 milions de tones de residus podrien aportar a la malmesa economia municipal 9 milions d´€ i la suspensió de la taxa de residus. L´equip de govern no sap o no contesta (cal respectar l’oasi electoral?), però segons el TOT Cerdanyola del dijous 13 de gener de 2011, l’entrada de diners provinents d’aquest monstruós abocador està inclosa al Pla de Sanejament Econòmic de l’Ajuntament.

Una cosa es certa, enguany s’acabarà d’emplenar l’Abocador Elena, falten només uns 10 o 11 mesos, el temps just per posar en solfa l´Abocador de Can Fatjó dels Aurons. Per cert, sabeu qui esta preparant el nou abocador? Sabeu qui ja té assegurat el contracte per engiponar els residus fins a clausurar-lo?, doncs el que va participar activament en omplir l’Abocador de Can Planas i que té l’exclusiva de l’Abocadorr Elena,…el sempre etern Puigfel.

Comparteix: