El PSC controla el vot dels seus militants

El passat 28 de novembre, quan vaig anar a votar, em vaig trobar amb una ingrata sorpresa quan, mentre esperava el meu torn per introduir el sobre a l’urna, vaig observar com un interventor del PSC-PSOE demanava a un dels membres de la mesa electoral el llistat de les persones que ja havien votat, per tal de comprovar si els seus militants havien anat a votar. L’interventor en qüestió duia un llistat enorme, i talment com si es tractés d’un comissari polític, anava ratllant els noms dels que ja havien votat, i trucant als qui encara no ho havien fet.

Davant d’això, no vaig poder-me contenir i li vaig preguntar si és que es tractava d’una mena de control sobre els votants. El noi -no passava dels 30- em va dir que sí sense vergonyes, i m’ho va justificar dient que no preguntava als seus militants a qui havien votat. Davant d’això li vaig recordar que el vot és secret, és a dir, que l’exercici del vot és secret, i que em semblava immoral controlar si les persones han votat o no. D’altra banda, val a dir que tinc els meus dubtes sobre el dret que pugui tenir un interventor o un apoderat a consultar el llistat de les persones que han votat en una mesa electoral.

Tot plegat, em va semblar de mal gust i em va fer pensar en la legitimitat que s’atorga aquest partit per tal de controlar la seva militància, talment com si es tractés d’un ramat d’ovelles a les quals se les hagués d’empaitar per conduir a l’estable electoral. Estaria bé que eradiquéssim aquestes pràctiques i, per què no, les penalitzéssim d’alguna manera.

Maurici Jaumandreu

Comparteix: