Marxa de Torxes: 71 anys d’ocupació feixista a Cerdanyola

Dimarts 26 de Gener 2010 a les 20 hores Plaça de la República (Plaça de Sant Ramon) de Cerdanyola del Vallès. Convoquen: PAS, CUP i Maulets de Cerdanyola.

CONVOCATÒRIA: MARXA DE TORXES.

Dimarts 26 de Gener 2010 a les 20 hores Plaça de la República (Plaça de Sant Ramon) de Cerdanyola del Vallès. Convoquen: PAS, CUP i Maulets de Cerdanyola.

26 de Gener: memòria i esperança

El 26 de Gener de 1939 l’exèrcit feixista va ocupar Cerdanyola del Vallès. La resta del país va perdre els seus drets i llibertats durant les setmanes següents i els seguidors del General Franco assassinaven de cop les conquestes socials, la recuperació democràtica, l’ensenyament laic, l’emancipació de la dona, la cultura catalana i les llibertats nacionals aconseguides durant la República.

L’assassinat dels drets i les llibertats anà acompanyat d’incomptables crims que truncaren la vida de milers de persones. Execucions, camps de concentració i presons, tortura, humiliacions, càstigs, exili, fam, terror i silenci. També a Cerdanyola, o­n molts dels seus habitants van patir les conseqüències de l’agressió de l’exèrcit ocupant, aliat dels règims feixistes d’Itàlia i Alemanya.

Per preservar la memòria d’aquests fets, el PAS, Maulets i la CUP vam recordar l’any passat el 70è aniversari de l’ocupació de Cerdanyola per part dels feixistes i la imposició d’aquell règim polític del terror i la injustícia. Un règim polític i social del qual encara hem de patir les seves imposicions polítiques i jurídiques.

71 anys després convé recordar que les conseqüències de l’ocupació feixista encara es fan presents en el nostre dia a dia. Recentment es va posar de manifest aquesta pervivència de la simbologia feixista, present fins a l’Eurocambra, o­n un exemplar de la Constitución espanyola de 1978 romania amb la seva il.lustració original, amb l’escut que el General Franco va imposar el 1939. Com a moltes poblacions catalanes, o­n els monuments i el nomenclàtor del franquisme encara es fan presents.

Per no perdre la nostra memòria històrica commemorem aquell 26 de Gener en què les tropes feixistes ocupaven Cerdanyola. Però també per recordar els lluitadors que van defensar amb les armes a la mà la justícia, els drets i les llibertats del Poble Català. Per no perdre la nostra memòria, però tampoc la nostra esperança, perquè també existí un 26 de Gener en què les tropes catalanes aturaren l’agressió de l’exèrcit espanyol el 1641 a la Batalla de Montjuïc. Per aquesta raó la marxa de torxes també ret homenatge a tots els defensors de la terra que, com el Martí Marcó, assassinat el 26 de gener de 1979, van perdre la vida en la lluita per aquesta esperança.

CUP de Cerdanyola del Vallès
http://cerdanyola.cup.cat/

Convocatòria:
Dimarts, 26 Gener, 2010 – 20:00
Comparteix: