ACVV: Destrucció del territori, especulació i corrupció
Document presentat per ACVV en roda de premsa el passat 4 de novembre de 2009.
Antecedents
A) L’Associació Cerdanyola Via Verda (ACVV) treballa a Cerdanyola des de fa més de 10 anys fent propostes, tant a la ciutadania com les administracions, amb l’objectiu de preservar i millorar la qualitat del medi ambient.
És una entitat local que treballa dins del propi municipi però que s’insereix en una xarxa molt més àmplia, i treballa amb altres entitats i plataformes en defensa del territori, d’una bona gestió dels residus, d’una mobilitat sostenible i amb prioritat per al transport públic, etc.
És per això que forma part, entre d’altres, de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC), la Plataforma Cívica per a la Reducció dels Residus (PCRR), i d’Ecologistes de Catalunya (EdC).
B) Des de fa més de 10 anys la ACVV defensa la preservació del “corredor ecològic de la Via Verda” que permetia la connectivitat ecològica de la serra de Collserola amb la serra de Sant Llorenç del Munt, i evitava que Collserola quedés aïllada i perdés definitivament la biodiversitat.
C) El corredor ecològic de la Via Verda a Cerdanyola té un nom propi i tenia, abans de l’inici de les obres, un valor propi. La Plana del Castell, formada per una extensió de camps de conreu que separaven Cerdanyola del terme de Sant Cugat, a més de connector era un lloc on s’alimentaven les aus rapinyaires i els petits mamífers que habiten a la serra de Collserola.
D) Ja fa més de 10 anys que la ACVV, davant l’amenaça del desenvolupament del Pla urbanístic del Centre Direccional (el pla més gran de Catalunya), va fer una proposta ferma i valenta a les administracions (Ajuntament de Cerdanyola i Generalitat de Catalunya) coneguda com a “Cerdanyola Ciutat de la Universitat”(http://viaverda.org/triptic.html). Preveia l’edificació d’una estreta franja de territori entre la UAB i el casc urbà, amb equipaments d’investigació i ciència, i permetia preservar l’espai natural de la Plana del Castell.
Les administracions, l’any 2000, lloaren la proposta de la ACVV; el mateix Pasqual Maragall ens va felicitar. Però ningú no va fer seu el projecte de la ACVV, ans el contrari.
Amb el Govern de CiU a la Generalitat i el PSC a Cerdanyola, es concretà un Pla urbanístic (http://viaverda.org/CD_PSC2003.html) que destruïa greument el territori de forma irreversible i esdevenia el paradigma d’una especulació pura i dura, que ni estava i no ho està avui en concordança amb les necessitats de la població, tal com ja fa més de 10 anys que ho denunciem.
E) El sincrotró, ubicat al mig d’aquest Pla urbanístic, és un important equipament de recerca científica que ha permès vestir amb un fals discurs d’innovació i ciència un pla parcial que el primer que busca és l’especulació immobiliària. Des de la ACVV sempre vam defensar ubicar el sincrotró dins del campus de la UAB, on hi havia terreny adequat.
F) L’any 2003, coincidint amb un canvi en el govern de Cerdanyola (inici d’un tripartit local amb ICV-EUiA, CiU i ERC) s’iniciaren negociacions per tal de modificar el Pla parcial del Centre Direccional http://viaverda.org/CD_ICV-CIU-ERC2003.html. S’amplià la zona del corredor verd per preservar fins a 1 km d’ample d’espai agrícola, en lloc dels 400 m del Pla anterior; també es disminuí i es bellugà el parc d’habitatges, però amb el problema que els habitatges quedaven situats en gran part al damunt i al voltant d’un gran abocador, l’abocador de Can Planes (que contamina aire, aigua, sòl i subsòl) (http://viaverda.org/index_abocadors.html).
Ja al 2003, part del govern de Cerdanyola coneix la greu perillositat gràcies a un estudi de la UPC pagat pel Consorci del Centre Direccional i, ara, ha quedat palès en un nou estudi de l’empresa IDOM, encarregat també pel Consorci del Centre Direccional. A aquest abocador s’hi afegeixen 6 més a la mateixa zona i un 8è que actualment s’està omplint, molt a prop del sincrotró (abocadors: c/ Salcillo, Montserrat 1, Montserrat 2, can Fatjó, can Planes 1, 2 i 3 i Elena, que nosaltres coneguem…).
Una part del govern i de les administracions (INCASOL, Agencia de Residus, Ajuntament i Entitat Metropolitana), van amagar la presència i la perillositat d’aquests abocadors, fins que la ACVV va assabentar-se’n i va recórrer a la Fiscalia. Aquesta, va obrir diligències d’investigació que van propiciar que les administracions amb responsabilitats, també penals, reaccionessin (veure informe del Consorci del Centre Direccional). Van reconèixer públicament el greu problema ambiental i signaren un primer conveni per buscar-hi solucions.
El fiscal va tancar les diligències al cap d’uns mesos.
Som a finals de 2006. Des de llavors i fins ara el Pla parcial ha estat sotmès a tot un seguit de modificacions, amb també modificacions del PGM, per poder seguir mantenint l’edificabilitat malgrat el greu problema de la contaminació ambiental generada pels abocadors. També han aprofitat, en diverses ocasions, per augmentar el nombre d’habitatges a construir argumentant que calia fer-los més petits per adequar-los a les necessitats.
La darrera modificació va tenir lloc el mes passat, al Ple del dia 24 de setembre. En el punt núm. 7 de l’ordre del dia del Ple, estava prevista l’aprovació de la modificació el PGM i l’aprovació de la modificació del Pla parcial. Aquestes dues modificacions obeïen a les dificultats per construir els pisos d’aquest nou barri a l’entorn d’un abocador, que no està previst descontaminar -lo sinó aïllar-lo només parcialment. De manera unilateral l’alcalde, dos dies abans del Ple, va decidir retirar l’aprovació del Pla parcial de manera que el punt núm. 7 de l’ordre del dia només preveia modificar el PGM. Tant el grup majoritari de l’oposició (PSC) com CiU, que estava aleshores dins del govern, no van considerar oportú votar el PGM sense conèixer i poder votar també el Pla parcial. Els semblava, tal com van manifestar, que era votar un full en blanc.
En aquesta modificació del Pla parcial que desconeixem, sabem, per les intervencions que hi va haver al Ple, que s’havia de concretar la ubicació dels pisos a l’entorn de l’abocador de Can planes. També hi ha la possibilitat que s’establissin les mesures constructives necessàries per mirar de garantir la salut de les persones que visquin allà, com per exemple instal·lar sistemes de detecció de gasos, impossibilitar construir plantes subterrànies com aparcaments, etc. A més, en aquest Pla parcial que no va arribar a aprovar-se, es multiplicava el nombre d’habitatges.
El debat va ser molt tens entre els socis de govern (ICV-EUiA i CiU) i el punt 7 va quedar sobre la taula en no haver-hi majoria.
Això succeïa el dijous 24 de setembre i, el dilluns 28, l’alcalde va cessar de totes les seves competències polítiques a la portaveu de CiU. Això ha propiciat el trencament del pacte de govern i una crisi de governabilitat a Cerdanyola de manera que el govern ha quedat en minoria (9 regidors d’ICV-EUiA d’un total de 25)
Valoració de la ACVV
Sempre hem defensat la protecció de la Plana del Castell com a connector imprescindible per a la biodiversitat de Collserola (http://www.collserola.org/index_documents_basics.html), com a espai amb valor natural, ecològic i paisatgístic i hem fet propostes viables per fer-ne possible la preservació.
Sempre hem acusat els promotors, l’Ajuntament i la Generalitat, de tirar endavant un projecte que no responia a les necessitats de la ciutadania sinó que amagava interessos d’especulació pura i dura.
Sempre n’hem explicat la relació amb d’altres projectes que també destrueixen el territori i cerquen igualment l’especulació, com l’ampliació de la carretera Cerdanyola-Sant Cugat o la construcció del túnel d’Horta (http://viaverda.org/index_tunel_horta.html), sigui per tren o per automòbils, la ronda Sud i el vial de Cornisa.
Sempre hem denunciat el cercle viciós que hi ha entre el precari finançament dels ajuntaments i la destrucció de territori, ja que les plusvàlues generades per la urbanització eren una entrada de diners que feien possible les polítiques municipals (serveis socials, espais públics, etc).
Però el que més sobta, preocupa i ofèn d’aquesta presumpta trama de corrupció urbanística que, sembla, pot estar afectant al Pla parcial del Centre Direccional i, en el passat, potser també a d’altres barriades senceres de Cerdanyola (des dels anys 90 s’han aixecat 3 barris nous: Canaletes, La Farigola i el Centre Direccional), el que més preocupa, dèiem, és el fet que hagin estat servint als interessos de persones individuals que s’han enriquit i han recorregut als paradisos fiscals per blanquejar les seves fortunes. Aquest és un frau, basat en la destrucció del país, dels més greus que hi pugui haver en una societat.
Pensem que la trama destapada pel jutge Garzón pot estar afectant el Pla parcial del Centre Direccional, amb algunes de les empreses implicades i alguns dels imputats, com Espais amb el senyor Casamitjana, veí de Cerdanyola, al capdavant, o el INCASOL, promotor del Pla i amb el seu gerent, el senyor Emili Mas, acusat segons el diari “El Pais” per falsificació de factures.*
Associació Cerdanyola Via Verda
http://www.viaverda.org