Pel decreixement, a l’economia social

Es reconegut per tots, que els recursos naturals son limitats i la creació de la riquesa: naturalesa i treball humà-dignitat, queden travats per l’explotació desmesurada, de l’especulació.

Cal doncs una cultura de gran estalvi d’energia, a la societat industrialitzada actual.

Ara fa un any de la fallida de Lehman Brothers i és patent que el món financer vol que tot segueixi igual que estava… ja els anava bé.

Som nosaltres els que tenim la paraula, doncs aquesta “història” ja l’hem vist abans. Al octubre de 1973, varem crear la psicosis de l’acabament del petroli, és cert que té un termini, però va ésser conduït per crear mçes “necessitat” del seu consum i elevar preus per una banda i “arxivar” totes les noves propostes tecnològiques de substitució del combustible fòssil.

Exemples?… clar que sí i a casa nostra.

Al Vendrell, el Sr. Joan Ferret de FERVE-ELECTRIC, va crear a 1976 en el xasis d’un SEAT 1500 que s’havia deixat de fabricar (per no tenir problemes d’ homologació amb el Ministeri d’Industria), un motor elèctric, alimentat per plaques fotovoltaiques i acumulador, que feia 90 kms./h. I tenia mes de vuit hores d’autonomia. Actualment, FERVE (Ferret-Vendrell) es dedicada a electricitat, carregadors,etc. del automòbil, amb nova fàbrica a Vallbona. No vol saber res de a seva aportació, trenta anys clausurada (vençiment de les patents de les bateries antigues).

Per tindre casos mes genèrics i que no es puguin confondre amb interessos de l’empresa privada, també a Barcelona capital el mateix any 1976, hi havien una flota de camions de recollida de les escombraries, que eren totalment elèctrics, amb una cabina de gran visibilitat (color butà i gran vidres), feta a Sête amb un panel de bateries amb autonomia de dotze hores i velocitat de 95 kms./h.

Volem dir que per aquest interessos que veiem on ens han portat, amb gran incertesa i indignació, com diu Coop-57, creant l’atur i caos actual.

Fa trenta cinc anys, ja teníem plantejaments i propostes concretes, per configurar una nova societat integrada en el medi natural , amb suficients avanços tecnològics per substituir els combustibles fòssils.

També per desenvolupar una nova indústria: electrònica, de Led’s (Light-Emitting Diode) de emissió de llum, en sabem fabricar motos i de competició, Derbi,.etc, fabricar cotxes, antic Pegaso, altrament David, amb l’antiga fàbrica al actual edifici David (Aribau/Diagonal/ Travessera), fins i tot motors d’aviació (Elizalde, 1908-1951),…

Sabem fer-ho!

Com veiem en la nostre història del Cooperativisme, no solsament en els sector esmentat, sinó agràries, d’alimentació, estalvi, consum digne, del treball, cultural,…i que amb les noves tecnologies mes avançades,  tenim un nou començar per la societat actual mes just, amb llibertat, mes solidari i sostenible.

J.Ramon Barri

Comparteix: