Només La Directa es fa ressò d’un incident a un tren que transportava urani

El periòdic La Directa ha estat l’únic mitjà que s’ha fet ressò d’un greu incident en el transport de material nuclear per territori català. Tal i com explica aquest mitjà l’Estat espanyol importa de tercers països urani, un material altament perillós que recorre fins quatre vegades el territori català fins a Salamanca, on es troba l’empresa ENUSA, que el distribueix a diferents centrals nuclears de l’Estat després de realitzar amb l’urani diversos trajectes d’anada i tornada a l’Estat francès i la posterior distribució. Aquest trajecte va patir un incident el passat 12 de gener, un fet que no ha transcendit a l’opinió pública i que ha estat ocultat pels responsables en matèria de seguretat nuclear i transport de materies perilloses. Segons La Directa, el dilluns 12 de gener, entre les 7 i les 9 del matí l’hora punta d’accés a la feina i a la vida universitària al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, molt propera al lloc dels fets–, un d’aquests trens que anava en direcció a Tarragona amb mercaderies perilloses va restar aturat durant dues hores a les vies.

L’urani, procedent normalment del Níger, arriba per via marítima fins a Barcleona, on  arriba impur i mesclat amb altres minerals. Aquest material perillós  es transporta fins a Salamanca, on hi ha ubicada l’empresa ENUSA (Empresa Nacional de l’Urani SA).  Allà es processa i s’envia a Tricastin (França) per convertir-lo en urani enriquit (U-238), un transport que es fa a través de l’AP-7 o via ferrocarril, sempre per territori català. Un cop enriquit, l’urani torna a baixar en direcció  a les diferents centrals catalanes i espanyoles. Una vegada ja s’ha utilitzat l’urani, queda el famós residu d’urani empobrit (U-235, utilitzat pel revestiment d’armament pesant), que es torna a enviar cap a França, on s’emmagatzemen els residus d’alta activitat. Això implica que un mateix material radioactiu pot arribar a passar fins a quatre vegades pel nostre territori; en un d’aquests trajectes es va produir l’incident davant la UAB de Cerdanyola del Vallès.

El 12 de gener un tren que anava en direcció a Tarragona amb mercaderies perilloses va restar aturat durant dues hores a les vies. Una avaria de tracció de màquina al quilòmetre 22 de la via ferroviària, entre les estacions de Renfe de Mollet i Cerdanyola del Vallès-UAB, que va provocar que es disparés l’alerta.

Segons aquesta informació, diversos fectius dels Mossos d’Esquadra es van desplaçar a l’indret, malgrat que el contingut de la càrrega havia estat tractat com a “confidencial”. Aquest secret, el destí del tren –Tarragona– i el fet que el dilluns sigui el dia escollit habitualment per dur a terme transports nuclears, va aixecat la sospita sobre la dimensió real de l’incident. A més a més, el tren avariat va ser traslladat a la mateixa estació de Cerdanyola-UAB, on va romandre uabsaturat com a mínim fins a les 9 del matí.

Teòricament va ser activat el Transcat (Pla especial d’emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i per tren), però el silenci a l’entorn d’aquest greu incident ha estat absolut fins fa pocs dies. I tampoc hi ha hagut una resposta oficial que confirmés la perillositat o el caràcter lleu de l’incident.

El tren finalment es va dirigir cap a Tarragona per la mateixa línia de mercaderies on transiten els trens amb càrregues d’urani, després que Renfe enviés una nova màquina des de Rubí, segons han informat les mateixes fonts. Tot plegat apunta que, probablement, es tractava d’un tren carregat amb combustible nuclear o algun residu o material radioactiu.

Font: http://www.llibertat.cat/content/view/6863/1/

Comparteix: