La figura de Manuel de Pedrolo captiva Cerdanyola en un acte

En el marc del Correllengua a Cerdanyola del Vallès i convocat per la CUP de Cerdanyola es va realitzar un acte sobre la figura i l’obra de Manuel de Pedrolo a la Sala d’exposicions de l’Ateneu de Cerdanyola del Vallès. La defensa aferrissada de la llengua per part d’aquest autor literari i referent intel.lectual de l’independentisme català va centrar la xerrada realitzada per Josep Poveda, de la Fundació Manuel de Pedrolo, i la filla de l’autor, Adelais de Pedrolo. Tots dos ponents van destacar la importància de la figura de Pedrolo per a la literatura i la cultura catalana de les darreres dècades.

En aquest sentit, tot realitzant un repàs sobre els aspectes més interessants de la seva obra i de la seva figura, com el fet de ser l’autor narratiu més prolític en català o el més innovador i modern en molts aspectes, s’hi va denunciar el fet que Pedrolo ha estat proscrit i marginat des de les institucions, a causa de la seva adscripció independentista i el seu caràcter insubornable.

La xerrada organitzada pel Correllengua de Cerdanyola i per la CUP d’aquesta localitat amb el títol “Manuel de Pedrolo: La defensa per la llengua”, van centrar-se en la tasca militant de defensa del català de Pedrolo, un autor que en tot moment va escriure en la nostra llengua i va fer de la seva obra una lluita per la normalització i progrés nacional. En aquest sentit se’n va destacar el seu paper innovador en gèneres narratius, la introducció del teatre de l’”absurd” o de l’existencialisme, així com el conreu de tots els altres gèneres (poesia, teatre, prosa periodística).

Durant l’acte també s’hi va presentar el documental Semblança d’un apassionat. Manuel de Pedrolo: 1918-1990, un recorregut sobre la biografia de Manuel de Pedrolo, que va fer un repàs per algunes facetes poc conegudes de l’autor de Tàrrega.

Durant l’acte també es va llegir el manifest del Correllengua, que els ponents van enllaçar amb la lluita constant de Pedrolo en la defensa del català. Concretament es va posar de manifest el fet que 30 o 40 anys després la situació d’indefensió i anorreament del català que denunciava Pedrolo, actuament encara ens trobem en una greu situació de perill per a la llengua, raó per la qual encara avui haguem de mobilitzar-nos al marge del món institucional en la defensa de la llengua, “en perill de mort”, tal i com es va exposar literalment.

Comparteix: