Solucions polítiques

Amb aquest nivell de ralentiment económic per manca de diner consumidor i inversor (tret dels productes bélics) o per pagar deutes ( hipoteques, proveïdors), segueixen al seu lloc els responsables de la situació: autoritats monetàries i económiques, no electes, i els polítics que els han posat als seus llocs, electes. Ni uns ni altres ens solucionaràn res perque no tenen cap idea al cap que no sigui anar tirant com sempre. Sols podem actuar directament sobre els polítics.

Els partits polítics ja no estàn per la tasca per a la que foren creats: aportar idees per acomodar la societat i la convivencia ciutadanes segons uns o altres patrons de conducta o models socials i sistemes económics. Segueixen pensant a nivell local en reactivar l’activitat del totxo pensant que a cada vila es necessitaràn més habitatges i més llicencies urbanístiques per les seves arques ignorant les impresionants cifres d’habitatges desocupats i que quan minvi l’arribada d’inmigrants i caigui la seva natalitat als nivells nostres les haurem de convertir en poc menys que segones residències o de ús públic. Tampoc els polítics d’àmbit mes elevat s’hi llueixen: perque volen reactivar les mateixes industries i activitats d’abans sense pensar que el factor energètic ens limitarà car ja som pràcticament al cim de la capacitat diària d’extracció de petroli ( no l’esgotament) i ben aviat el mateix pel gas natural i fins i tot pel mineral d’urani. Tot aixó requerirà una reconversió industrial i económica de molt més abast que les del segle passat per les guerres. Ja hi son els economistes que clamen per un altre model económic però els polítics no els escolten. I aquests ens cal cambiar-los.

Cal cambiar el sistema de partits tal com estàn concebuts ara: pures màquines de mercar vots, aritmética parlamentària, submissió al secretariat, llistes tancades, etc. Hem de començar per trencar aquesta maquinària i reconvertir el sistema polític imperant.

Roger Caballé.

Comparteix: