Abocador Elena: 700.000 euros públics per pagar irregularitats privades

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) subvencionarà amb 700.000 euros la clausura de l’abocador Elena, “el projecte exemplar de Puigfel”.
Imatge: Cerdanyola Crida

Imatge: Cerdanyola Crida

Quan Puigfel funciona, el ciutadà mai es veu beneficiat. En canvi, quan Puigfel comet irregularitats, acaba sent el ciutadà qui paga les reparacions. Això és el que ha passat amb l’Abocador Elena, situat a Cerdanyola.

El Govern de la Generalitat ha autoritzat a l’Agència de Residus de Catalunya destinar 700.000 euros de diners públics (obtinguts dels impostos de totes les ciutadanes) per dur a terme actuacions per clausurar l’abocador Elena, gestionat per l’empresa privada Puigfel.

Abocador fora de control

L’Abocador Elena, que havia de ser un exemple a seguir en la gestió de residus de Catalunya, s’ha convertit en un greu problema pel medi natural de Cerdanyola i per la salut de les persones: no es pot clausurar perquè té greus problemes per controlar l’emissió de gasos i lixiviats.

Dins de l’abocador Elena s’han anat dipositant durant anys bales provinents d’ecoparcs (com el que està situat a Montcada). Ara, quan l’ecoparc està en la fase 2 de clausura, s’ha hagut d’aturar tot perquè s’han adonat que els agents contaminants estan descontrolats: contaminació d’aigües subterrànies amb lixiviats que sobrepassen el volum de les piscines, contaminació de l’aire amb gasos tòxics, enfonsament del sol a causa del pes de les bales d’ecoparc,…

Com sempre, parlar d’un abocador a Cerdanyola és parlar de Puigfel, i parlar de Puigfel és parlar d’incompliments: Puigfel tenia la llicència de l’abocador Elena caducada des de fa dos anys i està fent la clausura tres anys més tard del previst.

Qui pagarà la remediació per clausurar-ho?

Com sempre, serà la ciutadania qui, amb els seus impostos, pagarà la clausura de l’Abocador Elena. Durant anys i anys, aquest projecte ha donat beneficis a un empresari privat (Puigfel), però ara, a l’hora de cobrir despeses, serem nosaltres qui posarem de les nostres butxaques la quantitat astronòmica de 700.000 euros.

L’abocador ja va ser investigat per la Guardia Civil

Anys enrere, el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona) va obrir un informe sobre l’estat del dipòsit arran d’una denúncia presentada pel veí de Cerdanyola, Albert Lázaro. Els plàstics que cobreixen l’abocador on es dipositen les bales estaven tots esparracats la qual cosa afavoriria la filtració de lixiviats, segons la denúncia presentada.

ICV, PSC i CiU van voler repetir el desastre amb un “Elena II”

Orgullosos de l’Abocador Elena, l’any 2002 Puigfel, la propietat Margenat i els partits de Cerdanyola, (ICV, PSC i CiU), es van conxorxar per a fer-hi l’Elena 2. Finalment aquest projecte s’ha aturat, encara que el forat ja està fet…

Comparteix:

One Response to Abocador Elena: 700.000 euros públics per pagar irregularitats privades

  1. Pingback: Vertedero Elena de Cerdanyola: 700.000 euros públicos para pagar irregularidades privadas | Fernando Palacios (MedioAmbiente)