ERC acusa al Govern Municipal de negociar el futur del Centre Direccional d’esquenes a la ciutadania i d’ajornar l’aprovació del Pla Director per motius electorals

ERC acusa al Govern Municipal de negociar el futur del Centre Direccional d’esquenes a la ciutadania i d’ajornar l’aprovació del Pla Director per motius electorals

PANO_20161218_135818El dilluns 8 d’abril s’havia d’aprovar al Consell del Consorci Urbanístic del Centre Direccional, la proposta d’aprovació inicial del Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional, elaborat conjuntament pel Consorci, l’Incasol i els tècnics de l’Ajuntament de Cerdanyola. Mitja hora abans de la votació, però, i de forma imprevista, el punt va ser retirat de l’ordre del dia, amb l’excusa de que “no hi havia consens en encaixos d’elements tècnics” entre l’ajuntament i l’Incasòl. Cap dels representants d’aquestes administracions van concretar quins eren els punts de discrepàncies, tot i les preguntes que va formular Íñigo Enterria, representant al Consorci d’ERC de Cerdanyola del Vallès.

Curiosament, una setmana abans, a la Comissió Delegada entre govern municipal i l’Incasòl no ens consta que ningú manifestés aquests suposats desacords. Era allà i en aquell moment quan s’hauria d’haver pres la decisió d’apartar de l’ordre del dia aquella aprovació, i no minuts abans de la celebració del consell sense cap explicació raonable, i quan ERC ja havia comunicat el seu vot negatiu a la proposta.

Des d’ERC Cerdanyola atribuïm aquesta inesperada i sobtada retirada a motius estrictament electorals. Sembla que els membres de Compromís no es vulguin significar a favor d’un projecte que ells mateixos han treballat conjuntament amb el Consorci, però que és radicalment diferent al que defensaven abans d’entrar al govern, demostrant tant la seva manca de valentia política, com per afrontar aquest problema de forma pública i consensuada.

Centre Direccional. Transparència d’ERC, opacitat del govern

Així, cal recordar ara que al juliol de 2018 ERC va ser l’únic partit que va votar en contra de la proposta d’avanç de planejament. En aquell moment, ja vam exposar públicament els nostres motius, que vam tornar a reiterar en una xerrada pública que es va fer el 30 d’octubre de 2018. D’aquell document es va editar un resum que està disponible online.

Al mateix temps, des del juliol de 2018 el govern municipal no ha fet públic quin és el seu model per al Centre Direccional i en base a quins criteris els tècnics municipals i els regidors del govern estan treballant amb la Generalitat el nou planejament. Practiquen la mateixa opacitat que, quan estaven a l’oposició, criticaven a aquell equip de govern. Ens consta que s’han proposat fins a 33 variants de planejament. De cap en tenim informació.

De la mateixa manera, l’equip de govern tampoc ha respectat la moció presentada en el seu dia per ERC a l’Ajuntament, i aprovada per la majoria del Consistori, defensant  les competències urbanístiques de l’Ajuntament de Cerdanyola  al Centre Direccional i demanant que l’aprovació prèvia del seu pla urbanístic l’hagués d’aprovar també l’Ajuntament.

Denunciem l’opacitat del govern municipal en aquest assumpte, clau per al futur de la ciutat, i reiterem la nostra voluntat de seguir treballant per aconseguir un nou planejament urbà amb la màxima participació i transparència, que es basi en els principis de sostenibilitat ambiental, social i econòmica, i que compleixi els següents objectius, molts dels quals compartits amb la societat civil:

  • Participació directa de l’Ajuntament, mitjançant debat al ple municipal, en l’aprovació provisional del nou text.
  •  Reducció del número d’habitatges, en especial dels de renda lliure i increment del percentatge d’habitatges socials, i les alçades dels edificis.
  •  Desprogramació de la carretera BV1414 en el tram de la Via Verda, per convertir-la en un camí rural, adient a l’entorn pel qual discorre.
  • Limitació de l’espai programat per a oficines, considerant l’excès d’aquestes que hi ha actualment a l’eix de la B30.
  • Millora de la qualitat i augment de les zones verdes programades, en la major part de casos, als mateixos espais que, anteriorment, ocupaven antics abocadors.
  •  Solucions definitives als abocadors Elena i Can Planas.
  •  Distribució de la zona comercial prevista en tot l’entorn del Centre Direccional, evitant així la instal.lació de grans superfícies.
  • Millora de la mobilitat, amb l’objectiu d’evitar que la circulació pel centre de la vila es converteixi en una via ràpida, degut al col.lapse diari de les autopistes B30 i C58.
  • Millor encaix del nou barri amb la trama urbana existent de tal forma que no ens separi i que els nous veïns tinguin un sentit de pertinença a Cerdanyola i no cerquin en poblacions veïnes els seus referents d’hàbits de cultura, de consum, etc
Comparteix: