Els museus de la ciutat participen a l’exposició ‘1939. L’abans i el després’

L’exposició forma part del projecte Memòria en xarxa de cooperació i treball conjunt per a la recuperació de la memòria històrica. En la mostra extensa participen simultàniament entre els mesos d’abril i novembre 25 museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, entre ells el Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu d’Història de Cerdanyola.

modul_1939._labans_i_el_despres-muntatgeEl Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu d’Història de Cerdanyola participen en l’exposició ‘1939. L’abans i el després’, una mostra concebuda de forma global per la Xarxa de Museus Locals amb l’objectiu de recuperar i difondre, a través d’accions expositives conjuntes, determinats esdeveniments de rellevància de la nostra memòria i història col·lectiva.

Museu d’Art de Cerdanyola

El Museu d’Art acollirà l’exposició D’entre les cendres. L’art que va sobreviure a la guerra. El divendres 12 d’abril presentarà el plafó i el quadre que dóna imatge a l’exposició, un oli sobre tela antic que ha donat la família Fatjó Gené, i que s’anirà documentant i restaurant durant els propers mesos mentre duri la mostra.

El divendres 17 de maig s’obrirà l’ampliació de l’exposició que es concep com un ‘Work in progress’; al llarg dels següents mesos s’aniran incorporant peces i s’aniran restaurant i documentant. El mateix 17 de maig Patxi Ocio, comissari de la mostra i autor de la tesi doctoral sobre la salvaguarda del patrimoni a la Guerra Civil al Vallès Occidental, realitzarà la conferència Destrucció i salvaguarda del patrimoni artístic cerdanyolenc a la Guerra Civil. Al mes de juny, el GREC (Grup de Recerca i Estudis de Cerdanyola organitzarà una xerrada sobre el patrimoni documental salvat a la Guerra Civil. I el diumenge 21 de juliol, coincidint amb l’aniversari de la crema i espoli de les esglésies de la població, es farà una visita guiada a l’exposició per a mostrar tots els avenços i la informació que s’hagi aconseguit al voltant de les peces que hagin format part de la mostra.

Museu d’Història de Cerdnayola

El Museu d’Història farà coincidir la iniciativa Memòria en xarxa amb l’exposició Menús de Guerra. Cuina d’avantguarda i supervivència, que s’obrirà al públic el dijous 2 de maig. L’exposició proposa posar el focus en un moment singular i brillant d’aquest tipus de cuina, la Segona República, perquè a la primera meitat dels anys 30 va ser un instant de gran creativitat i d’una forta voluntat d’oferir una mirada nova i modernitzadora.

També a partir del 2 de maig i fins al 28 de juliol, el museu acollirà la instal·lació Repressió i mort a la reraguarda. L’església Vella de Sant Martí.Des del Museu s’ha escollit la temàtica de la repressió a la rereguarda i al final de la guerra, centrant-se en la fossa comuna de l’església Vella de Sant Martí, la Causa General i la recuperació de la memòria històrica que suposa el projecte de recuperació de l’església Vella.

Des del Museu d’Història s’ha organitzat un ampli programa d’activitats amb visites guiades, xerrades, recitals, tallers… que complementen les dues mostres:

Dijous 2 de maig, 19h
Menús de Guerra. Cuina d’avantguarda i de subsistència. Presentació i visita guiada a càrrec de Sergi Freixes

Dijous 16 de maig, 18:30h
La fossa comuna de l’Església Vella i la Causa General. Conferència a càrrec de Josep Lluís Negreira

Divendres 24 de maig, 12h
El mestre que va prometre el mar. Exposició, música i teatre
Església Vella de Sant Martí
Organitza: La Constància

Dissabte 8 de juny, 11:30h
Menús de subsistència. Taller demostració de la cuina d’aprofitament

Diumenge 9 de juny, 12h
La recuperació de la memòria. Visita guiada a càrrec de Joan Francès
Església Vella de Sant Martí

Dimecres 12 de juny, 18:30h
Qui controla els aliments controla la població. Xerrada a càrrec d’Àina Múñoz

Divendres 12 de juliol, 21h
Poesia contra la guerra. Recital poètic i tastet de subsistència a la terrassa
Organitza: Passi-ho Bé Teatre

Dissabte 13 de juliol, 18:30h
Menús de guerra. Visita guiada a l’exposició

Comparteix: