Cerdanyola del Vallès té el 66,1 % de comerços singulars

La dada es desprèn d’un estudi sobre el clonatge comercial elaborat pel Perfil de la Ciutat, una associació que engloba quinze municipis catalans.

comercio-san-martin-8099El comerç ubicat a l’eix comercial de la nostra ciutat és, en un percentatge del 66,1%, original i propi de la ciutat. Únicament Barberà del Vallès, amb un 70,3%, i Girona, amb el 68,1%, són al davant de Cerdanyola del Vallès quan a la singularitat del seu comerç. La dada del comerç cerdanyolenc es desprèn de l’estudi sobre el clonatge comercial realitzat a la nostra ciutat i que ha comptabilitzat les característiques de 177 establiments locals.

Els resultats del treball respecte a la clonació del comerç situen Cerdanyola en el sector baix dels municipis estudiats, amb un 18,1% dels establiments replicats. Aprofundint en aquesta xifra, la nostra ciutat té un 9% de comerços ‘superclònics’ (presents a tots els eixos estudiats) i un altre 9% ‘clònics’ (amb una alta presència, no arreu).

Un tercer apartat valorat han estat els locals buits. La nostra ciutat se situa un altre cop en la part baixa del treball, presentant un 7,3% de locals sense ocupació.

Tipologia dels comerços

A la nostra ciutat s’han analitzat un total de 177 comerços. El nombre més gran, 40, es dediquen a activitats no alimentàries. Justa al darrera, amb 34 establiment, hi trobem els que s’emmarquen en el sector serveis. La roba, amb 28, i l’alimentari i la restauració, amb 25 establiments, segueixen a les dades elaborades. A destacar que del total de locals estudiats, 13 romanen sense activitat.

La nostra ‘milla d’or’

L’eix comercial definit i estudiat fa 995 metres i queda determinat per l’Avinguda de Catalunya fins la plaça d’Enric Granados; el carrer de Sant Martí; el carrer de Sant Ramon fins am la cantonada amb el carrer d’Anselm Clavé. tant el carrer de Sant Martí com de sant Ramon tenen accés restringit a vehicles; per l’Avinguda de Catalunya, per contra, es pot circular lliurament.

Un estudi elaborat pel Perfil de ciutat

Una de les opcions del Perfil de la Ciutat és la possibilitat d’endegar projectes de recerca sobre alguna qüestió d’interès per a la vida municipal. Al llarg del 2018 es va fer l’estudi sobre el clonatge comercial. El resultat ha estat un Informe que analitza el grau de similitud entre els eixos comercials de les ciutats catalanes que formen part del Perfil de la Ciutat i, en aquest sentit, es tracta d’un estudi innovador per ser un tema que no ha estat gaire considerat fins avui.

Existeix la percepció que els principals eixos comercials de les nostres ciutats, el que podríem anomenat la “milla d’or”, no es diferencien gaire entre uns municipis i altres. Les grans cadenes són presents a totes les ciutats de la nostra geografia i per aquest motiu els paisatges urbans són anàlegs. L’Informe “Clonatge comercial” avalua el grau de semblança de les milles d’or de les ciutats membres de la xarxa El Perfil de la Ciutat.

Accés a l’Informe complert http://www.perfilciutat.net/articles/informe-clonatge-comercial

Comparteix: