Reactivar l’Espai Natural Via Verda del Vallès Collserola – Sant Llorenç del Munt

L’Associació ecologista i ambientalista ADENC, amb el suport del Departament de Geografia de la UAB va fer el dimecres 27 de març una primera convocatòria amb les administracions competents per recuperar el projecte històric de l’Espai Natural Via Verda del Vallès Collserola-Sant Llorenç del Munt i posar fil a l’agulla per crear un instrument de governança en forma d’Associació de Municipis per tal d’avançar en la gestió territorial d’aquest Espai Natural d’important utilització social i valor ambiental.

reunio_viaverda_uab_27032019_3En la reunió van participar alguns dels regidors i tècnics de medi ambient dels Ajuntaments de Castellar del Vallès, Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès. També van formar part de la reunió els directors dels Parcs Naturals de Collserola i Sant Llorenç del Munt i l’Obac i, representants de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A la reunió es va presentar la proposta de creació de l’Associació de Municipis, juntament amb un Pla de Treball i una proposta d’Estatuts que la facin viable, sostenible i participativa. Aquestes propostes van tenir molt bona rebuda i es va acordar seguir treballant en aquesta direcció vers una propera etapa per la III Conferencies dels Espais Naturals de la Plana del Vallès el 2 i 3 de maig a la UAB. Es va valorar molt positivament la creació d’un espai de col·laboració entre les administracions, la societat civil i la universitat-UAB.

Un dels arguments i objectius més compartits és el d’afrontar la gestió territorial d’aquest espai natural, amb una visió supramunicipal, fonamentalment per assolir objectius ambiciosos per dinamitzar, protegir i conservar aquests espais naturals que actuen com “pulmó” de la qualitat ambiental i d’estabilitzador climàtic, a la vegada que tenen una important funció d’us ciutadà, en un entorn de més de 700.000 persones residents i que encabeix una universitat UAB amb més de 50.000 estudiants i professors.

Comparteix: