Un vas de ceràmica amb forma d’animal, darrera troballa al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

El vas zoomorf (amb forma d’animal) de ceràmica ibèrica oxidada s’ha trobat durant el procés de neteja i identificació del material de la campanya d’excavació del 2018 que està duent a terme personal del museu i un nombrós grup de persones voluntàries.

El procés de neteja i identificació del material de la campanya d’excavació del 2018 al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver que s’està realitzant a partir d’un molt important volum de material i està posant al descobert gran quantitat d’objectes que nodriran les col·leccions del museu. Entre aquests destaca la troballa de part d’un askos (vas/recipient per repartir begudes) zoomorf de ceràmica ibèrica oxidada. La peça conserva part de l’abocador i la nansa, tot i que encara poden aparèixer més fragments. Pel que fa a la forma concreta, encara no està clar si la animal representat és un bou o si es tracta en realitat d’un cérvol, doncs la banya esquerra sembla que tingui una segona ramificació cap endavant. El cos del recipient seria cilíndric amb unes potes esquemàtiques, com un exemplar amb inscripció trobat a la ciutat ibèrica d’Ullastret.

Els vasos zoomorfs ibèrics no són molt nombrosos a Catalunya. Tot i així, al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver és el segon d’aquest estil que s’ha trobat, doncs ja es coneixia una altra peça amb forma d’animal, en aquest cas corresponent a un cavall, i que es pot veure a l’exposició permanent ‘Cerdanyola, terra d’ibers’. Totes dues peces es daten a finals del segle III aC o principi de segle II aC. Per les seves característiques és molt possible que es tracti de vasos amb una funció ritual o religiosa.

Treball laboriós i de voluntariat

El procés de neteja, siglat i inventari del material de la campanya d’excavació del 2018 ha comptat amb un grup de persones voluntàries que ha ajudat de forma entusiasta i eficient al personal del museu. Sense el seu ajut hauria estat un autèntic problema processar el volum de restes recuperades.

Comparteix: