Xerrada sobre les Cooperatives de Consum d’aliments ecològics i de proximitat

Organitzada per Som Economia Social i Solidària Cerdanyola (entitat creada a partir del grup local de Som Energia Cerdanyola) ha comptat amb la participació de representants de la productora d’aliments ecològics Kosturica i de les cooperatives o grups de consumidors de Cerdanyola Faves Comptades, El Cabàs i S’ha acabat el Bròquil.

CooperativesdeConsum2Aquesta setmana ha tingut lloc a l’Ateneu de Cerdanyola una jornada divulgativa sobre la producció i consum d’aliments ecològics i de proximitat. Aquesta jornada, organitzada per Som Economia Social i Solidària de Cerdanyola (entitat de recent creació, sorgida del mateix grup que ha impulsat a la ciutat les i reunions de Som Energia, i que té com a objectiu impulsar i divulgar a la ciutat totes les entitats relacionades amb aquest tipus d’economia alternativa) ha comptat amb la participació de representants de la productora d’aliments ecològics Kosturica (www.lakosturica.cat) i també de les cooperatives o grups de consumidors de Cerdanyola Faves Comptades, El Cabàs i S’ha acabat el bròquil.

Durant la seva intervenció, la representant de La Kosturica ha començat recordant que els seus objectius, des de que el projecte es va posar en marxa, fa ja dues dècades, no són només els d’implantar un model de producció agrícola ecològic i de proximitat, si no també altres de caire social, com els d’ajudar a que la pagesia no desaparegui. Des de la seva Masia a Canovelles participen a diverses iniciatives i xarxes que posen en contacte a productors que comparteixen aquests mateixos objectius i distribueixen els seus productes a diferents cooperatives i grups de consumidors. Segons han comentat, “quan vam començar, el nostre projecte era molt innovador. Ara, afortunadament, hi ha més gent que té ofertes similars, això ens ha obligat a posar en marxa nous canals de distribució com la nostra pàgina web o el punt de venda que organitzem a la masia dos cops per setmana”.

CooperativesDeConsumPer la seva banda, el representant del grup de consum local S’ha acabat el Bròquil ha explicat que, actualment, són 24 les famílies que canalitzen mitjançant aquest canal la compra de productes ecològics de temporada. Aquest grup e va constituir també com a associació per poder organitzar activitats cíviques a Cerdanyola. Segons ha explicat, fa ja temps que col.laboren activament amb diverses iniciatives culturals de la ciutat organitzant activitats com paelles ecològiques, tallers de sabó, tallers de planter o altres.

Pel que fa El Cabàs, es tracta d’un altre grup de consumidors local que té, també, com a objectiu promoure el consum saludable i socialment sostenible, i crear xarxa social. Segons han explicat, es diferencien d’altres iniciatives similars en el tipus de comanda que gestionen. Permeten als seus membres fer “comandes obertes” (més personalitzades que els grups que fan “comandes tancades”, dissenyades pel productor segons els productes de temporada) i treballen amb una varietat més gran de productes que altres grups de consumidors. Segons han explicat, a més, els al ser un grup, els seus membres s’han de comprometre a assumir, cada cert temps (habitualment, cada trimestre) determinades tasques o responsabilitats per permetre que l’entitat pugui mantenir el seu dia a dia.

Finalment, ha parlat una representant de Faves Comptades. Amb una filosofia similar a la de El Cabàs, han explicat també que la varietat de productes que es poden encarregar es bastant àmplia, donat que treballen amb diversos productors (La Kosturica, però també altres) que els permet incorporar a la cistella de productes lactis o ous, entre molts d’altres.

El consum, com a forma d’acte polític

Tot seguit, durant el torn obert de paraules, els ponents han respost a diverses preguntes formulades per part del nombrós públic assistent. Entre d’altres, com és possible que si aquesta mena de productor es caracteritza per suprimir els intermediaris entre el pagès i el consumidor final, habitualment els preus dels productes siguin més elevats que els que es poden trobar a les grans superfícies. La raó està, segons han explicat els ponents, en que les formes tradicionals d’explotació agrícola es caracteritzen, entre d’altres coses i gairebé sempre, per practicar el dumping social, pagant sous de misèria als seus treballadors. Això els permet abaratir molt els preus.

“Es tracta”, han dit, “de que el consumidor decideixi si vol donar suport a aquest tipus d’organització empresarial o donar suport a una altra mena de filosofia de producció. En aquest sentit, la decisió de compra es pot convertir en un acte polític de primera magnitud, potser fins i tot molt més transformador que el vot”. En aquest sentit, han afegit, “és impossible trobar a cap pagès al qual la seva producció li proporcioni uns grans guanys econòmics, encara que els seus productes tinguin uns preus una mica més elevats que els que es poden trobar a les grans superfícies comercials”.

“En realitat”, ha comentat un dels representants dels grups de consumidors, “formar part d’un dels nostres grups de vegades és difícil i fins i tot pot arribar a ser una mica sacrificat. Però s’ha de considerar com un acte de militància. No només es tracta d’aconseguir consumir aliments de millor qualitat, si no també d’involucrar-se en un moviment que, en realitat, té un segon objectiu igualment important: canviar el nostre model de societat”.

Per tenir més informació sobre les convocatòria de Som Economia Social i Solidària de Cerdanyola es pot seguir la seva pàgina a Facebook, https://www.facebook.com/SOMESSCerdanyola/

Comparteix: