Generalitat i Ajuntament signen un conveni per dotar la ciutat d’un Servei d’Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gènere

L’Ajuntment de Cerdanyola del Vallès i la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies van subscriure ahir un acord per a impulsar un nou Servei d’Atenció Integral a les diversitats sexuals i de gènere (SAI) per a defensar els drets de les persones LGTBIQ.

Imatge: carmenbgfoto

Imatge: carmenbgfoto

El desenvolupament de la Llei 11/2014, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia contempla la creació d’aquests serveis, que faciliten atenció de qualitat i de proximitat a persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

La Directora General d’Igualtat, Mireia Mata, ha destacat que des del moment que s’inicia el desplegament Llei per a garantir els drets de les persones LGTBI, l’any 2014, Cerdanyola del Vallès sempre hi ha estat, participant-hi de forma activa. La signatura del conveni per a la posada en marxa del SAI situa la ciutat en el mapa dels 71 centres similars que hi ha al país. Mata va explicar que l’atenció que s’ofereix als SAI no és només l’atenció a un col·lectiu, sinó que sensibilitzen al conjunt de la societat sobre les diversitats sexuals i de gènere. La Directora General ha explicat que és important que l’Ajuntament es posicioni impulsant aquest servei. Visibilitzant que hi ha persones LGTBIQ+ a la ciutat, els “estima i defensa els seus drets”. Fins ara aquestes persones acabaven marxant a Barcelona, donant una imatge distorsionada de la realitat a Cerdanyola del Vallès i la seva pluralitat.

La Regidora de Drets Civils, Elvi Vila, ha explicat que el SAI començarà a funcionar en breu. Ha destacat que el govern l’ha impulsat perquè “creiem en la igualtat de totes les persones” i “la societat ens porta a fer-ho”. Per Vila, començar a oferir el servei és un “salt de qualitat” en l’atenció a les persones que el necessiten. La Regidora ha recordat que ja s’ofereixen serveis d’atenció a dones víctimes de la violència, des del CIARD, o que la ciutat compta amb un Pla d’Igualtat LGTBIQ+ municipal, impulsat i participat en la seva elaboració per la ciutadania. El SAI, ha apuntat, surt del treball que s’ha fet.

Els serveis que oferirà el SAI

El SAI de Cerdanyola del Vallès oferirà acompanyament i atenció de proximitat a les persones LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més) que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica.

El servei també donarà resposta a consultes per qüestions vinculades a les diversitats sexuals i de gènere (identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, etc.), del col·lectiu LGTBIQ+ i familiars, professionals i/o amistats que hi tinguin vincle.

En concret oferirà els següents serveis:

 • Informació i acollida
 • Primera acollida i presentació del servei.
 • Informació i recursos en matèria LGTBIQ+.
 • Consultoria LGTBIQ+
 • Acompanyament a persones LGTBIQ+ en processos personals d’identitat de gènere, orientació sexual i/o expressió de gènere.
 • Acompanyament a professionals, familiars i amistats de persones LGTBIQ+ en processos personals d’identitat de gènere, orientació sexual i/o expressió de gènere.
 • Acompanyament i atenció de proximitat a persones LGTBIQ+ que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica.
 • Canvi de nom del sexe sentit en la Targeta Sanitària
 • Tramitació del canvi de nom de la targeta sanitària (majors i menors d’edat).
 • Derivació d’incidències i denúncies per LGTBIQ+fòbies
 • Gestió de les derivacions corresponents a incidències i denúncies vinculades amb les LGTBIQ+fòbies.
 • Activitats de sensibilització i prevenció.
 • Desenvolupament d’accions i projectes feministes amb perspectiva LGTBIQ+.

Quan el servei estigui actiu – la previsió és que ho faci durant el mes de febrer – es podrà demanar informació i concertar una visita al Carrer de les Belles Arts, 19, trucant al 935 921 647 o enviant un mail a lgtbiq@cerdanyola.cat. L’horari d’atenció serà de dilluns a divendres de 10 a 13h.

El SAI forma part de la Xarxa SAI de Catalunya impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que, al costat del món local, desenvolupa serveis de proximitat que garanteixin i defensin els drets de les persones LGTBIQ arreu del territori.

El SAI de Cerdanyola té un pressupost anual de 7.000 €.

Comparteix: