Cerdanyola de dol i amb el cor a Perú

Tristesa i commoció pel tràgic accident mortal dels joves veïns de Cerdanyola i de Sant Cugat, aficionats al muntanyisme, i de l’experimentat guia peruà, la matinada del passat diumenge, després de culminar el cim del pico Nevado Mateo, de 5.150 metres d’altura, situat als Andes peruans. Quatre de les cinc persones no han sobreviscut a l’allau.

Descobrint el món

Amb moltes inquietuds i vinculats a moviments musicals, esportius i culturals del les seves poblacions, el grup de quatre amics, d’entre 24 i 26 anys, va decidir fer un parèntesi en les seves feines i rutines per poder viure noves experiències viatjant pel món, descobrint la bellesa i les sensacions que proporcionen el conèixer altres cultures, altres éssers, altres llocs i paradisos naturals.

Els cinc membres de l’expedició, que compartien afició per la muntanya, van aconseguir arribar dalt del cim Nevado Mateo, on l’aire pur i l’espectacular panoràmica de la Cordillera Blanca els tragueren grans somriures al ser-hi allà, pels meravellosos moments gaudits durant el camí de pujada i, en general, durant els mesos de vivències compartides entre bons i grans amics. Gairebé començaven el descens d’aquest mític i visitat cim, quan un desafortunat mal pas va originar l’incident en cadena, ja que estaven units per una corda de seguretat, donant lloc a un imprevist allau de neu i roques i, finalment, desencadenant el tràgic desenllaç. El guia i un dels joves van poder comunicar-se entre ells. Conscient del seu delicat estat físic, el primer, va cedir els dispositius de comunicació al jove P.B., que finalment va poder contactar amb els serveis d’emergència, éssent l’únic supervivent. Actualment es troba ferit i intentant assimilar el dur tràngol de tot plegat, però resta fora de perill. Segons els equips d’emergència, el rescat de les víctimes ha estat força complicat degut a la intrincada situació geogràfica.

El clima i el desglaç

Malgrat el risc que ja comporta qualsevol situació senzilla i quotidiana, si més no, en l’aventura o l’exposició a situacions una mica més comprometedores, on tota precaució és poca, la mala sort i les condicions meteorològiques desfavorables van ser els factors claus que van estar en contra seva.
Segons biòlegs i alpinistes, fa molts anys que denuncien les catàstrofes que el canvi climatic, amb l’escalfament global accelerat, provoca events meteorològics extrems sobre el medi ambient, com el desglaç dels pols, l’afebliment de les capes de gel a l’alta muntanya i l’augment del nivell del mar. Aquestes circumstàncies són degudes a l’augment accelerat i no natural de la temperatura de la Terra, generalment per accions humanes com els fums industrials, l’ús excessiu de combustibles fòssils, la tala i crema de boscos, la ramaderia bovina per les tones de gas metà que produeix, entre d’altres factors, genera un impacte molt negatiu sobre els éssers que habitem al planeta.

A l’espera de la identificació i trasllat de tots els joves, s’ha decretat un dia de dol oficial a les ciutats vallesanes d’on provenien.

Des d’aquí enviem molts ànims a familiars i amics dels afectats, i de tots aquells que s’han quedat pel camí en circumstàncies similars. Sens dubte, aquests aventurers no només han deixat intenses petjades a tots llocs que han visitat, han estat més profundes, si més no, al cor de tothom qui els coneixia.

Parafrasejant el filòsof francès Jean Jacques Rousseau (1712-1778),

La persona que més ha viscut no és aquella que més anys ha complert, sinó aquella que més ha experimentat la vida.

.mateo_3_myturntotravel

Comparteix: