A Cerdanyola del Vallès reivindiquem els Drets Humans

Diversos actes han servit per a commemorar els Dies Internacionals dels Drets Humans i de les Persones Migrades. L’eix central de les activitats ha estat la reivindicació dels Drets Humans, coincidint amb el 70 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.

enderrocant_murEl dimarts 11 de desembre es va projectar el documental d’Amnistia Internacional Grietas a la Sala Enric Granados de la Biblioteca, un documental que explica cinc històries unides per un element comú: esquerdes en els Drets Humans que persones corrents tracten de reparar amb el seu impuls, determinació i pocs recursos.

Seguint amb les projeccions, el divendres 14 es va presentar el documental Blessy. Tot seguit, hi va haver una xerrada a càrrec d’Anna Hernández, educadora social del  SICAR cat, un programa que ofereix atenció integral a dones  i infants víctimes del tràfic d’éssers humans (TEH) per a la seva recuperació i la restitució dels seus drets.

Mitjançant la tècnica del documental social participatiu, Càmeres i Acció i La Ròtula, amb la col·laboració de SICAR cat i de quatre dones ateses al seu programa d’atenció integral a víctimes de tràfic de persones, han produït Blessy, una peça audiovisual col·lectiva que ofereix una nova mirada sobre aquesta realitat.  El procés ha durat en total 10 mesos. Després de la fase inicial de disseny i consolidació del grup de dones, en coordinació amb Sicar cat, es va treballar sobre les històries de vida amb les dones per a construir la història col·lectivament.

Hernández ens va apropar a la realitat que pateixen les dones víctimes de tracta d’éssers humans, un delicte de la màxima expressió de violència. Aquestes dones formen part del nostre dia a dia i de la realitat invisible. La captació de les dones està lligada a un conflicte que t’expulsa del teu país, la situació de violència comença en origen ( mutilació genital femenina (MGF), asil, violència masclista, matrimonis forçats). El 30% de les dones tenen les necessites bàsiques i es veuen obligades a emigrar “pel fet de ser dones”. Tenint en compte les condicions que tenen  a casa seva, aquestes dones accepten una oferta de millora. La captació sempre implica un engany i una explotació. Hi ha hagut casos en què s’ha ofert un treball de perruqueria. En altres, s’ofereix una feina de prostitució que les dones accepten sense conèixer la violència que hi ha al darrere.

Aquesta explotació no es dona únicament amb la prostitució, sinó també al servei domèstic, que pateix situació d’esclavitud. Aquesta violència existeix però és més invisible ja que al estar tancades, “no es veu tant”.

“Mujeres Valientes” és el nom que han triat  les quatre dones que han format part del procés de creació del documental per anomenar-se des de la col·lectivitat mantenint l‘anonimat, per cuidar-se, per deixar de ser invisibles. Per a elles, és molt important fer públiques les seves històries, arribar al màxim número de persones “és un regal”. Les defineix bé el concepte de Resiliència: capacitat per transformar el dolor.

Enderrocar el mur dels prejudicis

El dissabte 15 va tenir lloc a la Plaça del Pla de les Alzines l’activitat Enderroquem conjuntament el mur del prejudicis. L’objectiu era convidar a reflexionar a les persones vianants sobre els estereotips que tenim de les persones migrades així com convidar-les a fer propostes per millorar la convivència ciutadana. L’equip de l’Institut Diversitas va reflexionar sobre aquestes preguntes amb els i les vianants que s’apropaven a l’activitat  disposades a compartir les seves opinions, reflexionar sobre els rumors que han escoltat i/o explicar el seu propi procés migratori.

Al mur es van col·locar dos cartells amb les següents preguntes:

- Quins rumors has sentit sobre les persones migrades i/o d’altres cultures?

- Què podem fer per conviure millor?

Recollim a continuació algunes propostes que van fer els cerdanyolencs i cerdanyolenques per conviure millor:

Tothom té dret a guanyar-se la vida

Ser més bones persones i respectar a la resta de la gent

Que no ens recordin cada 5 minuts que som immigrants

No jutjar sense conèixer-nos

No generalitzar

Al final de l’activitat, algunes de les persones que hi van participar van tirar el mur a terra com a símbol de la voluntat de trencar amb els estereotips i rumors.

Paral·lelament,   els mercats de les Les Fontetes i Serraperera han acollit dues exposicions itinerants per desmuntar els prejudicis que tenim sobre la diversitat cultural i sobre les persones migrades: “I tu, què creus?”, “Dones Migrades”, que es podran veure fins dijous, 20 de desembre.

Comparteix: