Expressa’t: Tatet gastronòmic d’Almenar

Uns bons amics meus, en Xavi Batiste, l’Alfons Serrano i l’Anna (muller del primer), veïns d’Almenar (a la comarca lleidatana del Segrià) ens varen convidar a la meva dona i a mi el passat diumenge, 11 de novembre, a la mostra gastronòmica anual que es celebra en aquesta població segrianenca.

a7La mostra i degustació tingué lloc a la gran sala polivalent del poble. Per la compra d’un tiquet de 5 euros, un tenia dret a tastar més de 120 platets diferents de menjars, entre els quals també hi havia una munió de postres i tota classe de begudes.

Aquest popular esdeveniment es va començar a celebrar l’any 2010. A resultes de la reunió d’un grup de set o vuit dones del poble convocades per la regidora Teresa Malla, actualment alcaldessa d’Almenar, va sorgir la idea de fer un acte anual en què hi participés tota la població. Es decidí que cada persona que ho desitgés faria un o dos menjars casolans per tal de repartir-los en petites porcions fins l’exhauriment. Aquest acte va ser tot un èxit, ja que any rere any incrementa les seves xifres. Enguany hi havia unes 75 cuineres i cuiners, i cadascun havia cuinat una mitjana de dos paelles o cassoles de diversos menjars.

A l’una del migdia, l’alcaldessa d’Almenar, va dirigir unes paraules a les persones que havien assistit a l’acte. Va agrair l’alta participació de cuineres i cuiners, així com la gran afluència de comensals (calculo que uns 600), a més del fet que el tast gastronòmics plantejat inicialment, que tenia l’objectiu de donar a conèixer i recuperar els menjars de la cuina local, s’ha ampliat amb la incorporació d’altres cultures gastronòmiques. S’han pogut degustar plats presentats per gent d’altres terres. Per posar alguns exemples, hi havia fritada aragonesa, empanada gallega, migas d’Andalusia, rotllets de col farcits de carn (típics de Romania), o les papas al ajillo de Xile.

Espero amb entusiasme l’any vinent per repetir aquesta diada i gaudir dels variats i deliciosos platets gastronòmics, al costat del cordial i fraternal ambient que ofereixen els amics almenarencs.

Albert Lázaro.

Cerdanyola, novembre del 2018

Comparteix: