Esquerra defensa la integració tarifària de Cerdanyola amb el conjunt de l’AMB

A l’Executiva oberta de dimecres s’ha explicat com beneficiarà a tota la ciutadania, encara que no siguin usuaris del transport públic, a més de resoldre dubtes sobre el seu cost i els altres serveis que es prestaran.

RENFE RODALIESERC ha dedicat bona part de l’ Executiva Oberta que fa els dimecres abans del Ple municipal a aclarir dubtes i explicar els beneficis que comporta la integració tarifària de Cerdanyola amb els 36 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) on es podrà viatjar amb un títol de transport d’una zona. S’ha fet especial èmfasi en explicar que no només serà un estalvi per a la gran majoria d’usuaris de transport públic si no que també hi sortirà guanyant tots els cerdanyolencs, siguin o no usuaris d’aquest servei.

Segons han explicat els regidors Helena Solà i Íñigo García de Enterría, el primer benefici que comporta és la reducció a la meitat del cost del bitllet per als usuaris que es desplacen cap a Barcelona i la resta de municipis metropolitans. Per exemple, una persona que agafi el transport públic per anar cada dia a la Barcelona s’estalviarà uns 40€ mensuals que són més de 400€ anuals. A aquest clar benefici n’hi van afegir altres, entre els quals es podrien destacar els següents:

  1. Anar a Sabadell seguirà costant el mateix. Cerdanyola es manté a la Zona 2 de transport públic i anar a qualsevol destí d’aquesta zona es podrà fer amb un títol de transport de una sola zona. El canvi és que en formar part de l’AMB, els 18 municipis que s’hi integren també podran viatjar en transport públic dins de l’entorn metropolità amb bitllets d’una zona. Baixa el cost per a la majoria d’usuaris que van a Barcelona però no puja en cap dels altres trajectes actuals.
  2. El previsible increment d’usuaris del transport públic permetrà reduir la circulació de vehicles privats, millorar la fluïdesa del trànsit rodat i disminuir la contaminació ambiental, en benefici de totes les persones que vivim i treballem a l’entorn metropolità.
  3. L’AMB millorarà gradualment les infraestructures de transport públic interurbà per posar-les al nivell de la resta de l’àrea metropolitana i es farà càrrec de millorar el transport urbà, especialment necessari a Cerdanyola. Esquerra serà especialment exigent en aquest aspecte i cal que els diversos governs municipals vetllin per aconseguir les inversions necessàries.
  4. Pertànyer de ple dret a l’AMB permetrà millorar molts dels serveis que aquest organisme gestiona, com la recuperació de Rius, el Parc de Collserola, parcs públics com el del Turonet o el Parc de la Riera, la deixalleria o altres de supramunicipals que també en sortim beneficiats com el manteniment de les Rondes de Barcelona i el manteniment de les platges metropolitanes.

“Una mesura política clarament d’esquerres, amb un reduït cost econòmic per als veïns”

El cost econòmic que suposa és molt menor al que s’ha dit durant els darrers dies. Per a una llar amb un valor cadastral mitjà (alt voltant de 90.000€) es podria xifrar en 5 € al mes o 60€ anuals. És més, els habitatges amb valor cadastral inferior als 40.000€ no tributaran aquest impost. Íñigo Garcia de Enterria aclaria que “en cap cas es produirà, com s’ha dit, un increment de l’IBI del 28 %, en el cas de les finques que tenen un ús residencial”. Aquest increment, però, sí que serà més important en el cas de les empreses i els comerços.

En qualsevol cas, aquesta és una política efectiva d’esquerres, és un pas cap a un model de serveis i de mobilitat basat en el transport públic que afavoreix a tothom ja que fa un entorn metropolità millor, més habitable, més ben connectat, reduint l’impacte ambiental i aportant inversions i millores per a tothom. Tal i com ha comentat Helena Solà, “la major part de persones no son, afortunadament, usuàries dels serveis socials, però segur que si ets d’esquerres no et sap greu pagar una petita quantitat perquè aquests funcionin. Igual succeeix amb les escoles bressol, o la sanitat pública. Doncs aquí estem en el mateix cas”.

Un important repte per al futur govern municipal

Finalment, han acabat explicant que una de les principals tasques que haurà d’afrontar el govern municipal que sorgeixi de les eleccions del proper mes de maig serà “apretar al màxim l’AMB per aconseguir que l’increment d’ingressos que ara generarà Cerdanyola reverteixi en les màximes millores per a la ciutat”. En aquest sentit, com a possibilitats de futur, han apuntat a la possible creació de noves zones de pàrquing al voltant de les estacions de tren, o a la millora del servei d’autobusos. “Ens costarà molt temps posar-nos a l’alçada de les ciutats que formen part de la Zona 1 des del primer dia”, han dit, “però ara tenim la possibilitat de rebre inversions que fa temps que esperem. Aquesta és una oportunitat que no podem desaprofitar”.

En qualsevol cas, l’opció que ERC considera necessària és la implantació de la T-Mobilitat. Amb aquest sistema tarifari l’usuari paga en funció de la freqüència d’ús i del trajecte que realment fa. Les darreres previsions estimen que entrarà en funcionament el 2021 però fins que aquest nou sistema no sigui realitat l’actual integració a l’AMB és un pas endavant molt positiu.

Comparteix: