Carles Escolà no és transparent: No ho diu tot sobre el viatge a Brussel·les

Qui, com i quan es van comprar els bitllets de Carles Escolà a Brussel·les? Carles Escolà s’hi nega a respondre aquestes preguntes al ple i continua aixecant sospites, fruit de la manca de transparència.

AlcaldableCarlesEscolàEn el darrer ple municipal es va tornar a preguntar a Carles Escolà sobre el viatge a Brussel·les després que la Fiscalia Superior de Catalunya anunciés que, en un primer moment, l’alcalde va viatjar a Brussel·les amb diners de l’Ajuntament.

Víctor Francos (PSC) va ser el regidor que més va insistir a saber tota la veritat d’aquest viatge que va realitzar Carles Escolà el passat 7 de novembre de 2017. Llavors la majoria de grups de l’oposició ja li van demanar explicacions a l’alcalde, tant en el plenari com en la junta de portaveus.

Llavors l’alcalde va acabar donant explicacions en el ple de novembre de 2017. Transcrivim les paraules de Carles Escolà:

El dia 7 de novembre aquest alcalde va realitzar un viatge a Brussel·les. Va ser un viatge de caràcter institucional. Va ser un acord de l’Associació de Municipis per la Independència i per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques del dia 3 de novembre. L’Ajuntament de Cerdanyola forma part de les dues entitats per voluntat majoritària del ple de l’ajuntament de Cerdanyola. L’objectiu d’aquesta acció que es va plantejar des de les executives de l’AMI i l’ACM era internacionalitzar el cas català, denunciar la vulneració dels drets fonamentals i exigir l’alliberació immediat dels representants del govern català presos polítics catalans davants de les institucions europees. La meva presència allà va ser com alcalde, i representant de l’Ajuntament de Cerdanyola membre d’aquestes dues associacions de municipis i en aquest sentit les despeses sí que es van pagar des d’alcaldia, com es fa sempre en aquests casos. Des de pressupost d’alcaldia es va fer un ingrés de 300 euros a un compte de l’associació catalana de municipis i comarques, i aquests300 euros corresponen al vol d’anada i tornada. Altres despeses l’alcalde no té constància d’on van sortir, però entenc que d’altres despeses es van generar d’aquella acció en aquest cas impulsada per aquestes entitats.

Com alcalde no tinc cap mena de dubte que en la meva feina entra participar en accions i activitats promogudes en entitats en les quals forma part l’Ajuntament de Cerdanyola. No es pot fer alguna determinada activitat institucional perquè hi hagi algú en contra?

Entenc que la insistència per saber com s’ha pagat, la insistència de grups polítics que ha enredat la ciutadania, els objectius eren dos, desviar el debat cap a un tema secundari, que hi ha hagut un cop contra les institucions de Catalunya, que s’estan vulnerant drets civils i democràtics, que hi ha una persecució contra càrrecs publiques i repressió i violència contra gent civil i pacifica. I això com es vol amagar tot això va cap a debats secundaris. Però en segon lloc, amb això el que es vol es assenyalar a rivals polítics, s’està intentar arribar a una denúncia de malversació contra els 200 alcaldes i alcaldesses, com es farà amb altres coses. De fet el Ministeri d’Hisenda ja ha demanat a fiscalia que investigui si hi ha delictes en tot això.

Si algú vol posar una denúncia per malversació per què aquest alcalde faci una activitat constitucional amb el pressupost d’alcaldia, ho té gravat, és públic i pot anar a fer la denuncia per malversació.

Carles Escolà, novembre de 2017

La contradicció d’Escolà: Si és un viatge institucional, perquè retorna els diners?

En novembre de 2017 Escolà va dir que el viatge el pagava l’Ajuntament perquè era un viatge en representació de l’Ajuntament i, segons ell, aquests tipus de viatge es paguen amb fons públics. Curiosament, en gener de 2018, Escolà diu haver fet l’ingrés d’aquests 300 euros a l’Ajuntament. Per què paga Escolà de la seva butxaca un viatge que ell mateix ha definit com a “institucional”?

Curiosament, aquest “viatge institucional” cada alcalde s’ho va pagar directament, menys Carles Escolà, que va viatjar amb un bitllet pagat per l’Ajuntament de Cerdanyola. En aquest sentit, Francos demana el comprovant que demostri que Escolà va abonar aquesta despesa a l’Ajuntament.

Escolà no va voler aclarir aquesta contradicció perquè ja va “donar explicacions en aquest plenari i són clares i públiques”. Públiques sí que ho són, tothom pot accedir a elles a través del portal de l’Ajuntament, però clares no ho són tant. Apareixen contradiccions que, a dia d’avui, l’alcalde no ha volgut resoldre.

Qui, com i quan es van comprar els bitllets a Brussel·les?

Un cop se sap que la compra es va realitzar per part de l’Ajuntament, Víctor Francos va demanar saber qui va ser el que va fer la compra, com es va realitzar i quan. Segons Francos, “si hi ha un funcionari públic que per un viatge seu es va gastar diners, li demanaré el cessament immediat”, i continua “si això es va fer amb diners públics com es va fer i després es va retornar (també) volem saber qui ho va fer, com es va fer i quan es va fer”.

A aquestes preguntes Escolà es va limitar a respondre “totes aquestes preguntes es van respondre en aquest plenari (…) hi ha les vídeo actes i vostè ho pot mirar”. Des de Cerdanyola Informa hem accedit a aquestes vídeo actes (són públiques) i no hem trobat resposta a les preguntes que feia Francos. Davant la manca de respostes, Francos va anunciar que demanaria l’expedient d’aquesta despesa.

Altres despeses?

Molt es parla dels 300 euros, però al discurs que Carles Escolà va donar el passat mes de novembre va dir “Altres despeses l’alcalde no té constància d’on van sortir, però entenc que d’altres despeses es van generar d’aquella acció en aquest cas impulsada per aquestes entitats”. En cap moment s’està explicant a quines despeses es refereixen ni de quina quantitat es tracta.

Comparteix: