Investigadors de la UAB descobreixen una molècula que interromp el Parkinson

Una recerca liderada per investigadors de la UAB descobreix una petita molècula, anomenada SynuClean-D, que interromp la formació de fibres amiloides d’alfa-sinucleïna, el procés que desencadena la malaltia de Parkinson, i reverteix la neurodegeneració que se’n deriva.

CapturaLa malaltia de Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa amb més prevalença, després del mal d’Alzheimer, i és incurable. Es caracteritza per l’acumulació de dipòsits de proteïnes en les neurones dopaminèrgiques (les que produeixen dopamina) en forma de fibres amiloides. Es tracta d’agregats formats principalment per la proteïna alfa-sinucleïna. Aquesta agregació es produeix de manera molt complexa, i això fa que sigui complicat identificar molècules que puguin prevenir o revertir aquest procés i la neurodegeneració que comporta.

Una col·laboració científica liderada per investigadors de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha identificat una molècula que atura i reverteix la neurodegeneració. Després d’analitzar mes de 14.000 molècules, han trobat una, anomenada SynuClean-D, que inhibeix l’agregació de la proteïna alfa-sinucleïna i trenca les fibres amiloides ja formades, evitant que s’iniciï el procés que desencadena la malaltia neurodegenerativa de Parkinson.

Mitjançant experiments realitzats amb el petit cuc Caenorhabdiis elegans, un dels models animals més emprats per a l’estudi de malalties neurodegeneratives, els investigadors han pogut comprovar que, un cop administrada a través del menjar, la molècula és capaç de reduir notablement l’agregació alfa-sinucleïna, impedint la propagació dels agregats tòxics, i, per tant, evitant la degeneració de les neurones dopaminèrgiques.

“Tot sembla indicar que la molècula que hem identificat, la SynuClean-D, pot tenir aplicacions terapèutiques per tractar malalties neurodegeneratives com el Parkinson en un futur”, apunta l’investigador de la UAB Salvador Ventura, coordinador de la recerca.

Per identificar la SynuClean-D, els investigadors van desenvolupar una metodologia capaç d’identificar inhibidors de l’agregació de l’alfa-sinucleïna d’entre milers de molècules. Un cop identificada, es va dur a terme la caracterització biofísica in vitro de la seva activitat inhibidora i una prova del seu comportament amb cultius de cèl·lules neuronals humanes, abans de testejar el seu comportament en models animals de la malaltia (el cuc Caenorhabdiis elegans). Aquests animals expressen l’alfa-sinucleïna en el múscul o en les neurones dopaminèrgiques. Els experiments van mostrar com l’administració de l’inhibidor identificat reduïa l’agregació de la proteïna, millorava la mobilitat de l’animal i el protegia contra la degeneració neuronal.

En la recerca han participat els investigadors de l’IBB-UAB i del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular de la UAB Salvador Ventura, Jordi Pujols i Samuel Peña (co-primer signants de l’article), Francisca Pinheiro, Anita Carija i Susana Navarro; els investigadors del Departament de Química de la UAB Danilo González i Mariona Sodupe (investigadora ICREA); la investigadora de l’Institut de Neurociències de la UAB Esther Dalfó; amb la col·laboració d’investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), de la Universitat de Barcelona, de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, de la Universidad de Zaragoza, de l’University Medical Center de Göttingen (Alemanya), de la Universitat de la Sorbonne (França), de l’Institut Max Planck de Medicina Experimental (Alemanya), i de la Universitat de Newcastle (Regne Unit). La recerca ha estat finançada per la Marató de TV3. Font: UAB.

Comparteix: