Expressa’t: Unitat o uniformitat

Darrerament ens pregunten a Esquerra si aniríem a les eleccions municipals de l’any que ve en una llista unitària independentista. Entenem la bona voluntat que mou aquesta proposta i els dos arguments que es repeteixen amb diferencies de matís. Però comencem pel principi.

El primer objectiu d’Esquerra és assolir la República. És l’objectiu fundacional del nostre partit, per això hi hem deixat la pell físicament, per això som un dels partits que té membres a presó i a l’exili, i per això fem costat a tothom que rema en aquesta direcció, siguin o no militants d’ERC. El segon objectiu és transformar la nostra ciutat per posar-la al lloc on es mereix, amb un projecte clar de qualitat urbana i serveis de primera divisió, ho hem intentat des del govern, ho seguim intentant des de l’oposició, i estem preparant-ho tot per fer-ho realitat a partir de les properes eleccions. Els dos objectius no són alternatius sinó que van intrínsecament units perquè sabem que la República es construirà des dels municipis, molt especialment des de l’àrea metropolitana, demostrant que sabem i podem fer una Catalunya millor per a tothom.

Ara bé, una llista unitària no és la millor opció per assolir aquests dos objectius encara que ho pugui semblar. Faria propostes d’esquerres o de dretes? Com es dirimiran els inevitables conflictes interns? Aquesta opció podria aconseguir la llista més votada de Cerdanyola però ni tindria suficients suports per governar ni tan sols podria garantir la coherència interna. I si guanya però no té prou regidors amb qui pactaria? O una llista feta per guanyar es quedaria a l’oposició? Esquerra defensa que els partits exposin obertament les seves propostes i diferències per tal que la gent pugui triar. Sabem que si anem per separat podem guanyar la confiança de molta més gent que no votaria una llista única. Confiem en la Democràcia!

Cal tenir en compte també que la presentació de l’independentisme en forma d’agrupacions d’electors com a candidatures disgregades regalaria el govern de les institucions supramunicipals com els Consells Comarcals i les Diputacions als partits unionistes. No cal dir que, si és important tenir alcaldes que defensin la República, tant o més ho és optar a governar la Diputació de Barcelona i la resta d’institucions democràtiques.

Tampoc és bona idea focalitzar la campanya de les municipals en l’eix nacional. Ciutadans i els partits unionistes intentaran que a les eleccions municipals no es parli de Cerdanyola sinó d’independència. És així quan han tret els millor resultats i on mobilitzen una part de votants abstencionistes acrítics, claus per al seus darrers bons resultats. A més, centrar la campanya en l’eix nacional els permet dissimular la seva astronòmica falta de projecte a nivell local.

A aquestes alçades tothom té clar que quan hem de remar cap a la República ho fem junts, uns per la dreta i altres per l’esquerra, però alhora. Ho hem fet abans i ho repetirem les vegades que faci falta. Simplement es tracta de no confondre la unitat que és imprescindible amb una uniformitat que no seria un reflex real de la nostra societat.

Secció Local d’ERC Cerdanyola del Vallès

Comparteix: