El Festival Internacional Blues de Cerdanyola presenta una programació diversa que permetrà descobrir bandes nacionals i internacionals

Noms com Sol Lagarto que tornen alescenaris, Watermelon Slim, Mike Vernon, Shirley Davis o The Soul Jackets, entre els artistes convidats. Les dones seran les encarregades de cloure aquesta edició marcada per una imatge gràfica amb una gran càrrega simbòlica.

ShirleyDavisEl certamen arriba enguany al seu trentè aniversari recuperant la seva periodicitat anual. Es durà a terme entre el 28 de setembre i el 7 d’octubre durant deu dies

El Festival Internacional Blues de Cerdanyola programarà una cinquantena de concerts, alguns dels quals ja s’han fet públics. La Comissió ciutadana formada per persones vinculades a la història del certamen i que se n’ocupa de la programació artística, ha donat a conèixer els primers noms, tot i que encara queda alguna sorpresa per confirmar i la programació dels bars i activitats complementàries que acabarà de configurar el mig centenar de concerts i activitats que conformaran el programa definitiu.

La vint-i-vuitena edició del Festival vindrà marcada per una programació totalment gratuïta i que aposta per dos grans eixos: un cartell absolutament divers dins del gènere que explora, al llarg dels diferents concerts, una àmplia varietat d’estils: Rhythm & Blues, Soul, Swing, Rock Sureny, etc. i que permetrà al públic descobrir diferents artistes, tal i com ja ha passat en edicions anteriors del certamen. Des de la Comissió aposten perquè el públic confiï en la programació i es deixi portar perquè descobrirà propostes molt diverses de molta qualitat que sonen absolutament diferents entre elles.

Inauguració

Mike Sánchez & Lluís Coloma inauguraran el Festival el dia 28 de setembre al Pati del Museu d’Art de Cerdanyola – Can Domènech i The Slingshots seran els responsables del concert que es farà el mateix dia a la Plaça de l’Abat Oliba. En el primer cas dos dels millors pianistes de Blues, Rock’n’Roll, Boogie Woogie i Rhythm & Blues pujaran junts a l’escenari per oferir un concert ple d’energia, força i ritme, amb dos pianos sobre l’escenari i una complicitat única entre aquests dos músics. Per la seva banda, The Slingshots són un dels referents de l’escena de Funk-Soul de Barcelona i presentaran a Cerdanyola el seu darrer disc Spread The Mud!.

El dissabte 29 la plaça Francesc Layret serà l’epicentre del Soul i acollirà els concerts de Carla Sunday i de The Lucky Dices Band. Carla Sunday és una de les veus femenines amb més ànima i amb més futur al món del Blues que ofereix un viatge a través del soul, el blues i la música negra més selecte deixant-se l’ànima sobre l’escenari. The Lucky Dices Band oferiran clàssics del soul i del blues amb versions d’Otis Redding, Albert King, Aretha Franklin, James Brown o Etta James, entre d’altres, omplint la plaça de ritme i energia per fer ballar a qualsevol.

El primer cap de setmana es tancarà diumenge amb blues ballable amb Swing Paradise i l’Associació Lindy Hoppers Cerdanyola a la plaça Abat Oliba.

El segon cap de setmana s’obrirà el divendres 5 d’octubre amb un concert al Parc del Turonet amb Sol Lagarto, Susan Santos i The Soul Jackets. Especial il·lusió fa el retorn de Sol Lagarto a Cerdanyola, fins i tot abans de tornar a trepitjar els escenaris de la capital catalana. Sol Lagarto va deixar els directes ara fa cinc anys i hi han tornat al passat Azkena Rock Festival de Vitòria. La guitarrista Susan Santos oferirà un concert que barreja rock, blues i altres músiques d’arrel americana tot plegat amb un enèrgic estil guitarrístic i una atractiva posada en escena. Els gallecs The Soul Jackets completaran el cartell de divendres amb la presentació del seu darrer disc, Volumen III, que s’aproxima al blues lisèrgic dels Fleetwook Mac de l’era de Peter Green, a la cadència i sentit de la melodia dels anys daurats del Laurel Canyon californià, als territoris dels pioners del Country Rock i a la melancolia mística però reconfortant de les Basement Tapes de Bob Dylan & The Band.

La Nit Gran del Festival

El panorama internacional esclatarà el dissabte 6 d’octubre al Parc del Turonet amb Howlin’Dogs, Mike Vernon & The Mighty Combo, Watermelon Slim i Shirley Davis & The Silverbacks. Els gironins Howlin’Dogs presentaran un repertori basat en els temes més populars de l’Amèrica del segle passat, però adaptats a un nou so que no deixa de banda les arrels del Blues. L’anglès Mike Vernon, fundador del segell discogràfic Blue Horizon –el número 1 d’Anglaterra del gènere- és, a més, un gran percussionista i un excel·lent cantant de Rhythm & Blues que s’ha envoltat dels millors músics d’aquest estil per formar The Mighty Combo: Kid Carlos (guitarra), Paul Trasker (saxo), Matt Little (teclats), Ian Jennings (contrabaix) i Mike Hellier (bateria).

El multipremiat i veterà Watermelon Slim arribarà al Festival Internacional Blues de Cerdanyola procedent dels Estats Units on ha tingut una vida d’allò més eclèctica combinant feines de conductor de camions, carretons, serrador (on va perdre parcialment un dit), agent de cobraments, funcionari de funerals i fins hi tot delinqüent de baix nivell després de ser veterà de Vietnam. Va ser la seva feina de cultivador de síndries la que li va donar el seu nom artístic. Un cop centrat, va acabar dues llicenciatures, un màster, va fundar una família, es va dedicar a l’art i es va afegir a Mensa, una associació de persones d’altes capacitats o alt quocient intel·lectual. L’any 2002 un atac de cor gairebé el mata i això li va donar una nova perspectiva de la vida i de la música: “tot el que faig ara té molt més plaer per mi”, assegura. En el terreny musical ofereix un blues personal extremadament agut, amb coll d’ampolla sobre la seva guitarra elèctrica i un agut a la seva veu només comparable amb els grans del gènere, que el converteixen en un dels intèrprets de blues més emocionant i autèntic.

Shirley Davis és una artista londinenca filla de pares jamaicans que als 16 anys va emigrar a Austràlia per amor. Des del 2016 està al capdavant de The Silverbacks amb els quals han fet un parell de discos. A Cerdanyola presentarà el seu darrer treball Wishes and Wants, un disc de soul molt personal que li serveix per celebrar els seus vint anys de carrera sobre l’escenari. S’espera que aquest 2018 Shirley Davis esdevingui “la gran diva del soul europea”, quelcom que la cantant Sharon Jones va pronosticar abans de morir.

Diumenge 8, les dones prenen l’escenari

Les dones ocuparan l’escenari del Parc del Turonet el dia 8 d’octubre al concert matinal. Les portenyes Miau Trío, Johnny Big Stone & The Blues Workers amb Sweet Marta i Wax & Boogie posaran la cirereta al Festival del trentè aniversari que ja compta amb un cartell amb una dona instrumentista de protagonista, obra d’Olga Molina.

Les Miau Trío són Rocío Katz, Mariana Michi i Rocío Iturralde, tres veus que creuen un univers d’altres temps, en fines harmonies que s’entrellacen deixant al públic somrient i amb bon rotllo. Johnny Big Stone & The Blues Workers comptaran amb la complicitat de Sweet Marta, una de les millors cantants i harmonista de blues d’Europa. Johnny Big Stone & The Blues Workers és un trio de blues en la seva màxima expressió que combina temes propis i versions de west coast, jump blues o blues tradicional amb un repertori d’allò més variat. Finalment, Wax & Boogie amb Ster Wax al capdavant capten, amb la seva música, l’esperit de la música tradicional afroamericana passejant-se per les corrents més variades del gènere: shuffles, boogie woogie, rock’n’roll, swing, jumps o slow down.

Una programació ciutadana

La programació del Festival Internacional Blues de Cerdanyola es construeix de manera col·laborativa. Des de fa tres edicions, una comissió ciutadana formada per persones que han estat vinculades de diferents maneres al Festival durant les tres dècades de vida del certamen en formen part, juntament amb tècnics del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola, organitzador del Festival.

Enguany l’Ajuntament de Cerdanyola ha anunciat el retorn a la periodicitat anual del Festival quelcom que la Comissió ha rebut amb entusiasme ja que permet fidelitzar el públic, crear complicitats amb el sector privat i millorar la continuïtat de la programació.

10 dies de blues pel trentè aniversari

Entre el 28 de setembre i el 7 d’octubre Cerdanyola esdevindrà la capital del Blues amb el Festival Internacional Blues de Cerdanyola que enguany celebrarà el seu trentè aniversari i la seva vint-i-vuitena edició (el festival s’havia convertit en bianual l’any 2012). Carrers, places i locals de la ciutat acolliran una àmplia programació amb mig centenar de concerts.

Comparteix: