El CDR Cerdanyola ocupa l’Ajuntament. Reaccions dels partits polítics

El CDR Cerdanyola, en una acció simultània amb els comitès de Sabadell i Ripollet, van ocupar el passat divendres a la nit l’Ajuntament de Cerdanyola, una ocupació que va tenir moments delicats amb la Policia Local fins que Carles Escolà va acceptar l’ocupació pacífica.

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Imatge: Ajuntament de Cerdanyola

Repetint la idea de l’ocupació de l’Ajuntament que es va fer la nit prèvia a la vaga general de 14 de novembre de 2012, el Comitè de Defensa de la República (CDR) de Cerdanyola va ocupar el passat divendres la sala de plens de l’Ajuntament de Cerdanyola. En un primer moment es va generar moments polèmics amb agents de la policia local que impedien que els manifestants poguessin accedir a l’edifici consistorial.

Després d’aquests moments tensos, el CDR va celebrar una assemblea a la mateixa porta de l’Ajuntament i els manifestants van arribar a un acord amb l’alcalde – present en l’assemblea – per ocupar pacíficament la sala de plens i el balcó de l’Ajuntament fins a les 11 del matí del dissabte.

Els manifestants denunciaven la violència dels Mossos i de la Policia Local “amb cops i males formes” per fer-los fora de l’Ajuntament. L’alcalde lamentava la situació de tensió que s’hi havia produït en una acció que era “simbòlica i pacífica”.

Els manifestants van llegir un manifest on demanava que els Ajuntaments pressionin al Parlament perquè digui a terme desobediència política contra el govern del Regne d’Espanya, que les institucions lluitin per la llibertat de les preses polítiques i el retorn de les exiliades, la instauració de la República Catalana, el dret a l’habitatge digne, la constitució d’un Estat Feminista, entre d’altres.

Compromís demana al govern de Compromís que investigui els fets

Des del Compromís per Cerdanyola han mostrat a les xarxes socials el rebuig profund a l’actuació policial que va tenir lloc la tarda de divendres durant l’acció pacífica d’ocupació de l’Ajuntament per part del CDR Cerdanyola. Com a organització, Compromís demanat al Govern de Compromís que investigui perquè es va arribar a aquesta situació i, si s’escau, es depurin responsabilitats dins del cos.
Compromís remarca que han d’aprendre d’errors com aquest per no repetir-los i garantir sempre el dret de manifestació, i recorden que totes les accions efectuades pel CDR Cerdanyola són de caràcter totalment cívic i pacífic.
Per altra banda, celebren les assemblees i negociació posteriors que van permetre reprendre l’acció prevista i que s’hagi pogut ocupar l’Ajuntament fins al dissabte al matí.

Reaccions del PP i de C’s

Manuel Buenaño (PP) ha condemnat la passivitat de l’equip de Govern davant “l’ocupació il·legal” de l’Ajuntament per part dels CDR. El portaveu popular no s’ha sorprès quan l’alcalde ha permès l’ocupació de l’Ajuntament, ja que “ell va ser un dels ocupants de la sala de plens en novembre de 2012.

Buenaño ha sol·licitat la compareixença del màxim responsable de la policia local de Cerdanyola, José Miguel Abdelkader, perquè expliqui de manera detallada els fets i les ordres que va rebre de l’alcalde i de la regidora de seguretat. Al mateix temps, Buenaño afirma que membres de la policia local van ser colpejats per membres del CDR.

Pau Ortolà (C’s) també ha criticat que Carles Escolà hagi permès a un grup de CDR “ocupar l’edifici consistorial” durant tota la nit. Ortolà ha qualificat “d’inadmissible” que el primer edil pactés que els CDR abandonarien l’edifici dissabte al matí de forma pacífica i sense causar desperfectes, perquè com ha recordat “les dependències municipals són patrimoni de tots i no es poden usar amb finalitats partidistes”. En aquest sentit, ha advertit que el govern municipal “té l’obligació de vetllar per la neutralitat i el respecte a la diversitat ideològica a la casa de la democràcia, igual que a l’espai públic de la ciutat”.

Comparteix: