La “crisi” continua: un 15% dels infants del Vallès Occidental viuen en situació de pobresa

No, la crisi no ha finalitzat. La crisi la continuen patint els més petits. Un informe del Consell Comercal del Vallès Occidental ha alertat que un 15% dels nostres infants viuen en situació de pobresa i que els ajuts de menjador no cobreixen les necessitats bàsiques.

Imatge: diarioinformacion

Imatge: diarioinformacion

Les dades presentades pel Consell Comarcal del Vallès Occidental posen sobre la taula una realitat preocupant sobre la pobresa infantil a la comarca. Segons un estudi presentat avui, es confirma que existeix una situació de cronificació de la pobresa, amb un 15% de nens i nenes en edat escolar que viuen en una situació de pobresa per la problemàtica situació de les seves famílies. De fet, un 20% de les famílies sol·licitants de beca menjador el curs 2016-2017, no tenien cap ingrés. I encara una altra dada: la mediana de les famílies sol·licitants de beques tenen una renda de 7.400 euros anuals –molt per sota el llindar de la pobresa de 13.070 euros anuals- i tot i així només un 12% reben una beca del 100% per cobrir la totalitat del cost del menjador dels seus fills i filles.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez ha explicat avui les principals dades de l’Informe sobre el programa d’ajuts individuals de menjador al Vallès Occidental, que s’ha presentat a la jornada “Pobresa en la infància. Situació i reptes al Vallès Occidental”. Segons el president comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, “viem amb molta preocupació les dades que ens aporta aquest informe. Ens deixen sobre la taula aspectes molt preocupants sobre la suficiència alimentaria, l’atenció a la infància i la cronificació de la pobresa”.

Giménez ha explicat que “les dades ens confirmen que tenim una situació de cronificació de la pobresa, amb famílies amb unes rendes anuals de 7.400, i veiem amb preocupació el fet que la pobresa es concentra en diferents zones de la comarca. Cal destacar que un 40% de les escoles tenen una taxa d’alumnes becats que supera el 15% -de cada 100 alumnes d’aquella escola, 15 estan becats- i fins i tot, hi ha 12 escoles on aquesta taxa és superior al 40% i arriba en alguns casos al 65%”.

D’altra banda, l’estudi posa de manifest que les possibilitats de les famílies de rebre una beca de menjador del 100% del cost són molt poques. Aquest any, del total de beques assignades, només un 12’6% són del 100%. La resta només cobreixen la meitat del cost ja que per poder accedir al 100% cal complir situacions socials molt greus que equivaldrien al desemparament. Aquest fet acaba derivant en una major inversió per part dels ajuntaments per cobrir aquest cost perquè les famílies no poden afrontar-ho.

És per això que el president del Consell Comarcal afirma que “tenim el repte de treure el requisit de risc social per poder obtenir un ajut de menjador del 100%. Si algú està per sota el llindar de la pobresa ha de poder rebre una beca del 100%. Ens estem trobant amb casuístiques que fan que una persona que no té cap ingrés no pugui accedir a la beca del 100% i hem de poder canviar aquesta situació”.

L’Informe presentat avui també posa de manifest la situació que es viu a l’Educació Secundària, on la jornada intensiva i la desaparició dels menjadors fa que les famílies que fins a 6è de Primària reben un ajut de menjador deixin de rebre’l quan el fill o filla fa 1r d’ESO. En aquest sentit Giménez apunta que “és un escàndol que hi hagi una jornada intensiva que fa les famílies perdin aquest ajut. La jornada intensiva ha fet ocultar un problema i s’acaba creant un gran forat entre la primària i la secundària i per això hem hagut d’intentar innovar des del món local, amb propostes com el Dinem Junts que posem en marxa ara a diferents instituts”. “No s’està garantint la suficiència alimentaria als alumnes de Secundària i hi ha infants desatesos”.

Jornada de debat sobre pobresa infantil  

L’estudi sobre els ajuts de menjador, elaborat per l’Observatori comarcal, s’ha presentat en el marc de la sessió “Pobresa en la infància. Situació i reptes al Vallès Occidental”. Els participants han debatut sobre la situació actual i futurs reptes en situacions de pobresa en la infància. També s’han presentat els principals resultats i indicadors sobre pobresa infantil i desigualtats dels municipis del Vallès Occidental amb l’Informe sobre el programa d’ajuts individuals de menjador al Vallès Occidental. Aquesta jornada i l’estudi presentat és fruit del treball del Consell Comarcal des de la Comissió Mixta per la pobresa i la desigualtat, creada arran de l’acord del Consell d’alcaldes i alcaldesses per abordar aquesta qüestió. El professor de Sociologia a la Universitat de Saragossa i investigador sobre pobresa i infància en diferents grups de recerca, Pau Marí-Klose ha participat en la jornada amb una ponència específica sobre pobresa infantil.

Pau Mari-Klose ha destacat “la necessitat d’invertir en infància” i ha assegurat que “la pobresa infantil deixa cicatrius que no es poden arribar a curar mai”. En la seva intervenció ha fet una radiografia de la siutació de pobresa infantil a Catalunya i ha assegurar que “és una situació bastant excepcional perquè la situació de Catalunya en pobresa infantil és molt més dolenta que a Europa, mentre que en riscos de pobresa Catalunya està a les dades d’Europa”. Marí-Klose ha assegurat que “ens ha de preocupar la pobresa infantil per justícia social però també pels efectes corrosius que té sobre les oportunitats de vida i sobretot en el terreny educatiu, ja que afecta les capacitats d’aprenentatge”. En aquest sentit ha apuntat que cal endegar polítiques per paliar aquesta situació.

Comparteix: