Visita presentació del mòdul sensorial “Les Dames de Cerdanyola amb els 5 sentits”

El nou mòdul, que es presentarà el dissabte 12 de maig a les 12h, facilita l’accés a l’art a les persones amb discapacitat visual i permet a tothom un nou apropament a una de les joies del Museu d’Art de Cerdanyola.

CapturaEn el marc de la renovació de els sales modernistes del museu, el MAC ha instal·lat un mòdul sensorial, un nou recurs que pretén fer accessible i aportar un major gaudi a la peça estrella del museu, els seus vitralls. El projecte ha estat fruït de la col·laboració dels artistes David Brú i Alfons Forrellad en l’apartat sonor, de l’escola Ramon Fuster al tàctic i del perfumista Ernesto Ventós de la “Colección OlorVISUAL”. La descripció compta amb la veu de l’actriu Emma Vilarasau i la música del compositor Pedro Pardo.

Cerdanyola, ciutat de museus sensorials

El Museu d’Història i el Museu d’Art de Cerdanyola disposen des de fa temps de mòduls sensorials per a facilitar a la ciutadania afectada per discapacitat visual l’accés a les seves col·leccions. Els mòduls sensorials s’emmarquen en el programa ‘La mirada tàctil’, impulsat per la Diputació de Barcelona i entitats com l’ONCE i l’ACIC.

El Museu d’Art de Cerdanyola, Can Domènech presenta des del 2011 un mòdul pensat a partir de l’art del vitrall emplomat com element d’interpretació tàctil, ja que els vitralls modernistes de l’antiga Torre Evarist López són l’estrella indiscutible del museu. El mòdul, a partir d’eines i de diferents fases de producció d’un vitrall, permet entendre una tècnica que es remunta a l’Edat Mitjana però que va assolir una gran difusió i excel·lència en temps del modernisme

El mòdul tàctil ubicat al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, el primer instal·lat a la ciutat, permet un recorregut per algunes de les innovacions com la metal·lúrgia del ferro, el torn de ceràmica i l’escriptura ibèrica.

La metal·lúrgia es tractada a partir de la matèria primera com el mineral de ferro i la seva transformació en una eina del camp, amb un disseny sorprenentment encara vigent. La ceràmica se’ns presenta a partir d’un mostrari de peces d’un mostrari de peces de terrissa per fer més entenedor el seu disseny. Dues mostres originals de fragments de terrissa del mateix poblats, permeten al visitant pot deduir si van ser tornejades o bé a fetes a mà. Podem notar els relleus ceràmic tornejat per l’artista ibèric, la seva textura, duresa de la cocció. La peça feta a mà està decorada, la qual cosa ofereix al visitant la possibilitar de notar els seus detalls ornamentals.

La llengua ibèrica s’introdueix a partir d’una inscripció “Bilosarker” en un element ceràmic. Per facilitar la seva lectura es presenta una llegenda de ceràmica amb els caràcters ibèrics per resseguir-ne els seus detalls. La taula de l’alfabet ibèric en relleu i en braille al seu damunt permet a tots els visitants participar en les equivalències vocals, sil·làbiques i consonants de la llengua ibèrica. Alguns elements consonants de desconeguda fonètica com la M´, R’,S’ s’han transcrit en braille com a: MM, RR o SS per ser fonètiques teòricament properes.

Comparteix: