Expressa’t: Etapa final de l’afer abocadors? Comença la fase política i també judicial?

Ara ens diuen ( les autoritats polítiques i administratives) que ben aviat començarà la 1ª fase de la “remediació”, que no descontaminació, de Can Planas. Per que els tòxics restaràn allí. Remeiar vol dir que conviurem amb la malaltia i el perill.

rogerPer un costat som els 200.000-230.000 persones exposades en un radi de 5km. a patir càncer amb una incidència de mort, estadística i aleatòria, de 50-75 defuncions anuals afegides degut a aquest factor. Inclou Cerdanyola, Ripollet, Badia, Barberà, molt bona part de Sant Cugat i franges menors de Montcada, Sabadell, Sant Quirze i Sta. Perpètua. Fins aquí els afectats en salut i qualitat de vida.

Per l’altre costat els beneficiaris, pel rendiment que esperen treure d’aquella porció de Cerdanyola son: La Caixa, immobiliàries, Banc Sabadell, altres entitats financeres i altres propietaris, l’empresari local Puigfel S.A.,i altres concessionaris de drets de Mina, que després de l’extracció d’argila havien de reomplir els clots amb terres, runes i similars nets de tòxics.

Col.laboradors necessaris per burlar la Llei foren l’Alcalde i les alcaldesses del PSC a Cerdanyola juntament amb les corresponents regidories i amb els seus serveis tècnics,els tècnics de l’AMB i dels seus antecessors de l’ EMSHTR, l’Agència de Residus de Catalunya,etc. Aquí portaren les terres contaminades dels verins de metalls pesants procedents de la fàbrica CROS S.A. de Badalona per que aquells terrenys contaminats anaven destinats a una urbanització de alt “standing” a primera línia de mar. (Que ja hi es!).Fins al 2005 a Cerdanyola s’hi podia construir al damunt d’aquestes terres. El mateix val per les terres contaminades de residus químics orgànics de la empresa Fabricación Nacional de Colorantes y Explosivos S.A. de La Sagrera a Barcelona ( ja està urbanitzat). En la meva vida professional un soci meu procedia de una empresa que treballava amb derivats de crom, molt tòxics, i que els residus venien a Can Planas. Fins i tot m’assenyalà el lloc.

O sigui, que front a les possibles i previsibles morts per la passivitat, connivència i fins i tot col.laboració de les autoritats polítiques i administratives involucrades, sols queda la passivitat o la denuncia fins al nivell més alt que puguem. L’afer es polític i econòmic. Els guanys il.legals generats hi son i els culpables també son a l’abast. Ens hi fiquem? Qui vulgui ja sap que te canals on contactar.

Roger Caballé- Ciutadà de Cerdanyola

Comparteix: