Tornen a ocupar el rectorat de la UAB quan fa cinc anys del cas Som 27 i més

Mantindran l’ocupació durant 27 hores per reclamar l’absolució de les encausades i en defensa de la universitat pública i de qualitat. El moviment estudiantil fa una crida a la vaga del pròxim 25 i 26 d’abril.

Imatge: SEPC

Imatge: SEPC

L’abril de 2013, unes 200 persones van ocupar el rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per exigir els acords aprovats al Claustre, que establien la retirada de mesures que afectaven les condicions laborals de les treballadores, desobeir les taxes del 66% o establir títols especials del transport públic per als estudiants. Aquell protesta va acabar amb el processament judicial de 25 estudiants, un professor i un treballador de Personal d’Administració i Serveis (PAS) de la UAB, per a qui Fiscalia demana penes de presó d’entre onze anys i mig i catorze anys de presó per a cada una de les investigades. És el cas repressiu conegut com Som 27 i més.

Avui, quan fa cinc anys d’aquella protesta, cap a dos quarts de dotze del migidia un centenar d’estudiants han tornat a ocupar el rectorat de la universitat. Ho faran durant 27 hores en solidaritat amb les 27 persones encausades per a les que reclamen l’absolució. Alhora, fan una crida a la vaga convocada per al 25, només a l’Autònoma, i el 26 a nivell nacional. Les aturades de la setmana vinent pretenen aconseguir l’equiparació de preus de màster i de grau, i una rebaixa del 30% de les taxes universitàries, que va aprovar el Parlament de Catalunya l’abril del 2016, però mai s’ha arribat a aplicar.

Des de la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona, la portaveu Mariona Motjé recorda que la seva lluita és la mateixa que la de Som 27 i més: “volem una universitat pública, de qualitat i accessible per a les classes populars”. La CAF reivindica l’ocupació com una eina de lluita dels moviments socials “no constitutiva de delicte”.

Ni ‘llistes negres’ ni videovigilància

Imatge: SEPC

Imatge: SEPC

A més de reivindicacions per al conjunt d’universitats catalanes, des de la UAB també plantegen en un seguit de mesures específiques per al campus de Bellaterra: acabar amb la presència d’entitats privades, com bancs i caixes, amb les “llistes negres” i “l’abús dels sistemes de videovigilànica”.

El capítol més recent és del febrer d’enguany, quan diversos sumaris judicials van revelar l’existència d’un sistema de videovigilància que inclou el control d’activitats polítiques i l’emmagatzematge de vídeos i fotogrames dels estudiants que hi participen. Les imatges recollides inclouen zooms específics de les paradetes informatives, les taules amb els ponents de xerrades o, fins i tot, de grups que s’asseuen a les escales de la plaça Cívica per prendre una beguda. Però ja el 2015, uns documents evidenciaven que el Servei de Seguretat i Vigilància de la Universitat Autònoma de Barcelona havia elaborar, entre els mesos de maig de 2012 i maig de 2013, innumerables informes en relació amb les protestes d’estudiants, professorat i personal administratiu contra les polítiques de l’equip de govern del campus universitari de Bellaterra,

Des de la Coordinadora admet però que amb l’aplicació del 155 i la no conformació de Govern a Catalunya, les demandes nacionals no es poden aplicar i denuncien “la repressió exercida per part de l’Estat espanyol”. Han convocat una roda de premsa a dos quarts de dues del migdia i organitzaran activitats durant les 27 hores que estarà ocupat el rectorat.

Aquesta notícia ha estat redactada pel setmanari La Directa. Cerdanyola Informa ha pogut fer difusió gràcies a la seva llicència Creative Commons. Pots ajudar a fer que el projecte de La Directa continuï endavant subscrivint-te o fent-te sòcia.

Comparteix: