Stop Direccional: Compromís per Cerdanyola és una estafa a la lluita mediambiental

Stop Direccional va anunciar ahir en roda de premsa que la plataforma ciutadana cessaria la seva activitat per la gran desil·lusió que ha tingut amb el Govern de Compromís per Cerdanyola.

stopdireccionalLa Plataforma Stop Direccional ha dit prou: abandonarà la guerra per la descontaminació de la Plana del Castell, una guerra que considera perduda, “malgrat haver guanyat algunes batalles importants”.

“Estem orgullosos d’aquests tres anys”

Stop Direccional es mostra orgullosa del treball realitzat durant els seus tres anys de vida, ja que “han plantat cara als polítics locals per demanar la descontaminació local – mai remediació – dels abocadors de la Plana del Castell.

Durant aquests tres anys la plataforma ha aconseguit participar en l’aturada d’un projecte de construcció d’una escola que es volia construir entre l’abocador Elena i l’abocador de Can Planas. Aquest projecte demostra, de nou, que el Consorci del Centre direccional anteposa l’economia a la salut dels nens i nenes, un sector de la població molt propens a patir les malalties causades per la contaminació ambiental.

La plataforma també celebra haver aconseguit que, en un futur proper, s’instal·li un mecanisme per aprofitar els gasos descontrolats que emet l’abocador Elena per generar electricitat.

Per últim, la plataforma també es mostra contenta – a mitges – per haver aconseguit, de nou, que el plenari de Cerdanyola aprovés una moció per instar a la Generalitat que declari Can Planas sòl contaminat. En aquest sentit, Stop Direccional lamenta que a dia d’avui el Govern de Compromís per Cerdanyola no ha portat aquesta moció al Parlament, “mostrant la passivitat que té davant aquesta problemàtica”.

Per tot això, Stop Direccional considera que Compromís per Cerdanyola “és una estafa a la lluita pel medi ambient”. A més a més, la Plataforma denuncia que el partit que ara governa ha faltat el respecte als votants i ha incomplert els següents punts:

  • Establir un control permanent dels nivells de contaminació a l’aire, l’aigua i la terra del municipi. Aquest control es farà, si és possible, coordinat de forma comarcal, atès que la contaminació no té fronteres.
  • Estudiar i aplicar mesures urgents per a disminuir la contaminació de l’aire al municipi, atès que ja supera amb escreix els límits legals.
  • Creació d’un pla de recuperació dels cursos fluvials evitant els projectes que interfereixin en el curs natural de l’aigua.
  • Clausurar i netejar totalment l’abocador de Can Planas i de tots els abocadors de la plana del castell i restaurar la zona . Aquesta neteja l’han de pagar els responsables de la contaminació, cosa no prevista actualment. Això comportarà, sens dubte, un conflicte amb altres administracions que s’ha d’afrontar amb medis polítics i jurídics.
  • Creació d’una oficina municipal de delictes ecològics, amb control ciutadà.

Per la seva banda, Stop Direccional ha continuat defensant aquests punts bàsics, malgrat que han estat qualificats com “alarmistes”.

La plataforma lamenta que durant aquests tres anys de Govern de Compromís només s’ha convocat un Consell de Medi Ambient, fet que també posa en evidència la importància que li dóna el govern als abocadors.

El procés participatiu és per netejar la imatge de Compromís

Stop Direccional considera el procés participatiu per elaborar el nou Pla Director com “un rentat de cara del Govern” on “ens han venut fum” perquè el marge de maniobra que teníem les entitats era mínim. També han denunciat que no van deixar aportar al debat un científic que defensava la viabilitat de la descontaminació total de la Plana del Castell.

Respecte a Pere Solà, director del Consorci del Centre Direccional, Stop Direccional ha recordat que Compromís va reclamar públicament el seu cessament per presentar un recurs contra la sentència guanyada contra el segon estudi de l’abocador de Can Planas però, a partir d’aquesta petició pública, la ciutadania no hem sapigut res més, només que Pere Solà continua mantenint el càrrec de director. “Sembla ser que ja li agrada a Compromís”, afirmaven des de Stop Direccional.

Refem haurà de continuar lluitant per la descontaminació

Stop Direccional té esperances que el grup de Refem, creat per membres d’ERC, de Compromís i independents, aconsegueixi que es descontamini completament la plana del Castell i que no es conformi amb la remediació. “Els desitgem molt èxit”, deien des de Stop Direccional.

“No s’ha fet cap moviment per trobar els responsables”

Stop Direccional lamenta que Compromís per Cerdanyola, “que era molt valent en l’oposició”, no ha fet cap moviment per trobar els responsables d’aquest desastre mediambiental. La plataforma ha recordat que alguns tenen noms i cognoms: PSC Cerdanyola, CiU Cerdanyola, ICV Cerdanyola, ERC Cerdanyola, Andreu Puigfel, Consorci del Centre Direccional, Àrea Metropolitana de Barcelona i ara també Compromís per Cerdanyola.

Una lluita que ha durat onze anys.

Albert Lázaro va ser un dels impulsors de la lluita contra els abocadors. A la roda de premsa va explicar com el 2006, al ple de l’Ajuntament va aprovar el conveni del cost de remediar Can Planas. A l’Ajuntament li tocava pagar un 20%. A resultes d’això “em vaig emprenyar i vaig escriure una carta oberta que es va publicar al Tot Cerdanyola”. Aquesta carta denunciava que, a sobre de tenir els abocadors tòxics, havíem de pagar el 20% per remediar-ho.

Aquells dies Làzaro es va posar en contacte el periodista Josep Maria Cortada “Xaneta”, l’historiador Miquel Sànchez, i el Sagarra, que no estava aquest partit polític. Tots es van reunir i van parlar del problema dels abocadors, ja que eren coneixedors del problema. Ells van dir que per les seves ocupacions no podrien formar part de cap plataforma pero es van comprometre a ajudar des de fora en tot el que necessitessin. Llavors el Sagarra i el Lázaro van convocar el PAS i els Maulets. Era el juliol de l’any 2007 i es van reunir al bar Càrdenas, a Serragalliners. Allà es van comprometre a formar una plataforma per vetllar per la salut pública del poble, ja que aquests abocadors eren perillosos i a més a més costaven diners.

Poc després va entrar Via Verda, ERC i el PP. En una època determinada d’aquesta etapa, va haver-hi gent de Ciutadans, durant tres o quatre mesos. Llavors aquesta plataforma estava ja integrada per tots aquests partits polítics, menys ICV, “que sembla una ironia que es diguin verds” – deia Lázaro -, el PSC i Convergència. “Aquests tres partits, des que va entrar la democràcia, han estat governant sempre l’Ajuntament de Cerdanyola llevat d’aquests últims tres anys. Aquests partits han deixat que tiressin endavant la política dels abocadors, perquè això ja li va bé a la burgesia i al capital català que hi hagués aquest Centre Direccional, perquè aquí hi ha molts interessos de la burgesia i els bancs”, comentava.

Per últim, Lázaro deia que “és curiós que ara sembla que la solució de què s’acabi la contaminació tòxica de Can Planas consisteix a fer un mur perquè no entrin les aigües freàtiques i no posin en marxa la reacció de les 110.000 tones de sals d’alumini. Això és posar portes al camp, perquè els freàtics si no entren per una manera entraran per altra. I ens venen la moto d’aquest mur. Aquest mur el fan perquè a la punta nord-oest de l’abocador de Can Planas hi ha unes petites hectàrees per on passa un carrer, i aquest carrer està sobre una punta de l’abocador, i després del carrer hi ha uns blocs de pisos”.

Tota la documentació al servei de la premsa

Albert Lázaro ha posat tota la documentació relativa als 11 anys de lluita contra els abocadors al servei de la premsa i de les persones que estiguin interessades a abordar la problemàtica que tants problemes està causant a la ciutadania de Cerdanyola. Per poder consultar-los heu d’escriure a numifil@gmail.com.

*Stop Direccional va néixer en juny de 2015 i es va donar a conèixer amb una acampada que va durar tres dies a la Plaça Abat Oliba.

Comparteix: