Cerdanyola Recorda: Els Morral i les Monteys

Aquest dies, mentre posava un xic d’ordre a la paperassa, he anat trobant un seguit de fotografies antigues publicades al Tot Cerdanyola. Aquestes imatges van ser proporcionades al setmanari esmentat per la família Morral Masià. Més concretament, les fotografies que he anat apartant fan referència a la merceria l’Estrella, el fundador de la qual fou Tomàs Morral Feliu, junt amb la seva muller Leonor Monteys (que en realitat es deia Teresa), i la seva germana Adelaida Monteys. En aquestes fotografies hi surt també el fill d’en Tomás i la Leonor, en Miquel Morral Monteys.

Inicialment la idea era fer una cronologia de les diferents fotografies que tenia a mà, però vaig adonar-me que entre la nissaga dels Morral hi havia una persona, que era el germà petit d’en Tomàs Morral, de nom Josep Morral Feliu, senyor que vaig poder conèixer pel fet d’haver treballat a la seva empresa de la construcció durant els anys 1947-1948. De vegades, quan hi havia una feina de certa importància, s’ajuntaven la petita empresa del Josep i la del seu nebot Miquel, i junts oferien un servei més efectiu. Hom recorda els treballs que feren les dues petites empreses juntes a Can Coll, a Can Sardá i en una nau de Sabadell que, per cert, el cognom del propietari d’aquesta última era també Morral.

Doncs bé, tot recordant aquest fet em vaig atansar a casa de la filla de Josep Morral, per tal de veure si la Petita (que així es diu la dona) em podia proporcionar fotografies i documentació del seu pare. Realment va ser un encert, ja que em va deixar un munt de material inèdit, fet que em va fer canviar la primera idea que tenia sobre aquest treball, que consistia a ordenar les fotografies, així com posar-hi també el text al peu de foto (com he fet altres vegades), però finalment em vaig decidir per fer un article que inclogués un seguit de persones relacionades entre elles.

Josep Morral Feliu (Ripollet, 1897-1962)

Josep Morral, de professió mestre de cases, va fer tres anys de servei militar a Melilla i es va llicenciar poc temps abans de la guerra del Rif (1921-1927). Un cop acabada la milícia va entrar a treballar a la fabrica Uralita i es va casar amb una xiqueta de Ripollet, la Montserrat Casamitjana. El matrimoni va anar a viure al Passatge del Massot. Anys després, en Josep va construir una altra casa de planta i pis al número 35 de la carretera de Barcelona, on hi visqueren. En Morral va crear una petita empresa de construcció de cases, formada per una plantilla de cinc o sis persones. A més, el fundador estava sempre al peu del canó i era considerat un del millors paletes de Cerdanyola i Ripollet. En aquest lloc de treball es varen formar com a paletes joves com Martí Garriga Costa, Sebastià Capella i un servidor. A més de practicar el seu ofici, l’any 1927 Josep Morral ingressà a l’assemblea local de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet i va arribar a la graduació de brigada. També fou membre del Sometent Armat de Catalunya.

Tomàs Morral Feliu (Ripollet, 1878 – Cerdanyola, 1936)

D’en Tomàs Morral Feliu hom no sap gran cosa, tret del fet que era mestre de cases i germà gran de Josep Morral, a més que el primer li va fer de pare al quedar en Josep orfe de pare (cal recordar que es portaven dinou anys de diferència). En Tomàs es casà amb Leonor Monteys, una jove que tenia un taller de modistes als números 3 i 5 del carrer Nostra Senyora dels Àngels de Ripollet, on temps després, a mes del taller de modistes, fundaren la merceria l’Estrella. Ja a l’any 1927, tant el taller de modista com la merceria s’instal·laren al número 10 del carrer de Sant Ignasi (actualment l’Avinguda de Catalunya) de Cerdanyola. D’aquest matrimoni nasqué en Miquel Morral Monteys, que es va casar amb Maria Masià i, en morir el cap de família l’any 1936, en Miquel i la Maria es feren càrrec de l’ empresa de construcció i del taller i merceria l’Estrella. De la mateixa manera que el seu oncle Josep, en Miquel va ser des de ben jove membre de la Creu Roja (de fet, va arribar a sergent), i com a xofer conduí la primera ambulància de la Creu Roja de Cerdanyola.

Adelaida Monteys

Adelaida Monteys, la germana petita de la Leonor, es guanyava la vida com a llevadora. Es va casar també amb un constructor d’obres de cognom Comadran. El matrimoni vivia als números 14 i 16 de la carretera de l’Estació, just a la casa que donava per la part posterior on vivia la seva germana Leonor. L’Adelaida era considerada una llevadora de gran prestigi i molt popular. Degut al seu veïnatge amb el local de la Creu Roja i la seva professió, va estar molt vinculada amb aquesta entitat, de la qual va ser madrina molt de temps. Hom creu que l’Adelaida va assistir el naixement de les dues filles i un fill de l’escultor Josep Viladomat, ja que la segona filla d’aquest artista portava el nom gens corrent d’Adelaida.

Espero que aquest escrit contribueixi a comprendre millor el text a peu de foto que avui publiquem.

Albert Lázaro

Cerdanyola, març de 2018.

Comparteix: