Expressa’t: Remediació / descontaminació de Can Planas

Ens anuncien com a imminent el “començament de la “remediació” de Can Planas”.

rogerA Can Planas tenim un altíssim nivell de molt diversos contaminants al subsòl, com per ser declarat aquell espai com a sòl contaminat i procedir a la seva descontaminació (Llei 22/2011) Doncs no, no ho volen descontaminar per que es massa car (estem parlant de preservar la salut) i apliquen el “remei” que va idear el 2013 la consultora AMPHOS.

La part que ara volen començar es per evitar que una sola gota d’aigua freàtica entri al ventre de Can Planas per que les reaccions químiques provocarien episodis de erupció volcànica com les dels anys 2004 i 2011 (aquestes darreres 10 vegades superiors a les primeres), malgrat que els residus es taparen (enterraren),el 1995.

A remarcar que aquesta mesura de evitar que l’aigua entri en contacte amb els residus soterrats s’haurà de mantenir nit i dia i per sempre més. I quin serà el cost? I què passarà si hi ha alguna avaria, falla, imprevist?. I tot per no descontaminar, que “ resulta massa car”. La incidència en salut afecta un radi de 5kms. a la rodona amb una població de 200.000-225.000 persones (fins ara).Per la presència dels tòxics,segons els estudis de “Environtment International” aplicats a les estadístiques de càncers detectats i no curats a Catalunya, es pot estimar en 50-75 persones anualment les morts addicionals possibles. I quin valor els hi assignem? Apart de hospitalització, cures, etc.

Per tant, quan el director del Parc del Alba i altres autoritats parlen en temps present de que les solucions seran consensuades amb la ciutadania i de que les solucions vindran de les aportacions de tots els afectats i implicats, a què es referien? Quin crèdit ens poden merèixer?

Roger Caballé-Ciutadà de Cerdanyola

Comparteix: