Cerdanyola Recorda: Els falçonets

Aquesta es la meva col·lecció de falçons. Aquests petits estris eren emprats per la pagesia del nostre país i tenien una multitud d’usos per a les tasques habituals dels nostres avantpassats.

zHom explicarà l’ús que tenia aquesta eina al poble de Cerdanyola. Tot i així, no crec que la seva utilitat fos gaire diferent a la que podia tenir a la resta del país. A les nostres terres, l’home del camp, el boscater i el traginer portaven el falçó entre el cinturó dels pantalons i la faixa, per tal de tenir-lo a mà sempre que fos necessari. Tant podia servir per empeltar els arbres, el ceps, com per a recol·lectar el raïm durant l’època de verema, tallar el guarniments de les bèsties en cas que bolqués el carro i, com no, per a tallar el pa quan l’home menjava al camp.

En definitiva, el falçó feia el mateix servei que fa la navalla al Regne d’Espanya.

Des d’aquí hom pregunta a les companyes i als companys del GREC si aquests petits estris podrien tenir cabuda al futur Museu de Memòria Històrica de Cerdanyola.

Albert Làzaro. Febrer de 2018.

Comparteix: