Té pressa l’alcalde, o fuig de la participació ciutadana?

L’audiència pública d’avui ha evidenciat cert desinterès de l’alcalde en la participació ciutadana. Quan encara mancaven 24 minuts per finalitzar l’audiència, l’alcalde es feia de pregar per donar més paraules.

carles escola18:36 h de la tarda. Un veí acaba el seu discurs demanant a Escolà “que governi per tota la ciutadania, i no només pel sector independentista”. Amb aquest torn de paraula finalitzen les intervencions de l’audiència pública demanades prèviament per registre. Encara queden 24 minuts, però sembla que l’alcalde té pressa. “Com deia no hi ha més paraules demanades i per tant aixecaríem la sessió d’aquesta audiència ciutadana”.

Immediatament després, una veïna demana paraula. Vol participar, però l’alcalde només li deixarà participar “si no hi ha ningú més” que vulgui parlar, perquè “si ens demanen quatre o cinc paraules més, a qui diem que no i a qui diem que sí”? Finalment, ningú més té intenció de parlar i l’alcalde li dóna la paraula a la veïna, recordant-li abans que la paraula s’ha de demanar per registre perquè “sempre ho fem així”. Finalment el discurs de la veïna dura poc més d’un minut.

Ens situem ara a les 18.39.h i, de nou, un veí aixeca la mà per parlar. Encara queden 21 minuts de ple i l’alcalde clama “això és el que volia evitar” i li diu: “mig minut màxim”.

Mai era tan burocràtic participar en l’audiència pública

Per participar en l’audiència pública és recomanable registrar una instància a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, ja que, d’aquesta manera, “t’assegures” (no sempre) tenir espai de paraula i “t’assegures” (no sempre) que els representants dels grups polítics es preparin les respostes. Això, però, sempre ha estat una opció. Ara, amb el govern d’Escolà, i malgrat que ell digui que “sempre ho fem així”, no és del tot cert. Entrar una instància per demanar paraula et donava prioritat a l’hora de parlar, però no et donava exclusivitat, i més tenint en compte que encara quedaven 21 minuts per finalitzar l’hora de participació ciutadana. Tenia pressa l’alcalde, o volia fugir de la participació?

Comparteix: