Expressa’t: L’espoli del Museu de Lleida

En aquests moments nostra nació està vivint un episodi més del cop d’estat com a conseqüència de l’article 155, en refereixo a l’espoli que està fent l’estat Espanyol a les 44 obres d’art del Monestir de Sixena que estaven dipositades al museu de Lleida, com és ben documentat aquestes obres junt amb 53 més varen ser comprades per la Generalitat de Catalunya per 50.000.000 de Ptes a l’ordre Sanjuanista del Monestir de Sixena (per perill d’enruna).
Imatge: La Vanguardia

Imatge: La Vanguardia

Ara se les emporten sense pagar el seu import de compra ni les despeses de restauració conservació i millora, un cop més garrotada a l’esquena humiliació i a llepar-nos les ferides. Ara entraré amb unes reflexions de la incompetència de la conselleria de Catalunya, al llarg de l’història s’ha produït casos d’aquests espolis, que el compromís i l’enginy de persones involucrades han pogut apaivagar els seus efectes, Catalunya 19 de juliol de 1936, grups d’incontrolats assaltaven esglésies i monestirs. La generalitat veien que la situació pintaven bastus per el patrimoni artístic el 21 de juliol confisca el Monestir de Montserrat arribant l’emissari del Conseller de la Generalitat Ventura i Gassol al Monestir acompanyat d’una companyia de Mossos d’Esquadra, just que al cap de poques hores arribés un escamot per a cremar el Santuari va poder-se salvar tot, es va procedir a fer un inventari dels objectes i de les fonts de la biblioteca , que van quedar baix la custòdia d’artistes com H. Anglada Camarasa, Joan Busquets. Josep Viladomat entre d’altre.

Juny de 1940 les tropes alemanyes ocupen París, el museu del Louvre ja ha posat fora de les grapes dels invasors més de 4.000 tresors d’art, aquella operació va ser organitzada per Mr Jacques Janjard, director dels museus nacionals Francesos. Catalunya 1 d’octubre de 2017, el moviment civil Català, donant la cara i l’esquena a les fuetades dels botxins, amb enginy defensant i amaguen l’apreciat tresor de les urnes. PREGUNTA; VEIEN A VINDRE QUE TARD O D’HORA ENS ROBARIEN LES PECES D-ART DEL MUSEU DE LLEIDA; TAN DIFÍCIL HAGUÉS ESTAT EMBALAR-LO NALTROS I AMAGAR-HO AL SANTUARI DE NÚRIA O EN ALGUN ALTRE?

Albert Lázaro

Comparteix: