Cerdanyola celebra una nova edició de la Marató de Donants de Sang

Durant la jornada del 14 de novembre, l’Ateneu acollirà la 10a. marató de la ciutat.  Les persones que van donar arrel dels atemptats de Barcelona poden tornar a fer-ho un cop superats els dos mesos de l’anterior donació.

sangEl dia 14 de novembre, Cerdanyola celebrarà la Marató de Donants de Sang de la ciutat. L’Ateneu serà l’espai principal de la campanya des de les 10 del matí fins a les 21 hores, ininterrompudament.

‘La teva sang diu coses. Comparteix-la’. Aquest és l’eslògan de la Marató de Donants de Sang, que vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang.

La Marató arriba més de dos mesos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Per tant, les persones que van fer donacions arrel dels atemptats ja podran donar novament durant la jornada de la Marató a Cerdanyola.

La campanya estarà acompanyada de diverses activitats per a tots els públics, la participació de diferents col·lectius i entitats culturals de Cerdanyola.

Els grups sanguinis Hi ha molta literatura sobre els grups sanguinis i com determinen coses com la necessitat d’una dieta adaptada a cada grup o com influeixen en la personalitat.

El cert és que no hi ha evidències científiques per a totes aquestes creences. Tot i això, hi ha cultures, com la japonesa, on preguntar el grup sanguini a algú és com demanar-li el seu signe de l’horòscop i doten de significat cada grup. Els A es consideren seriosos, tranquils i equilibrats; els B, alegres i entusiastes; els AB imprevisibles i distants, i els O, extravertits, expressius i líders naturals.

Més enllà d’aquestes creences, conèixer el grup sanguini és bàsic en cas de
necessitar una transfusió de sang. Per això, els professionals sanitaris sempre
comproven el grup sanguini abans de fer qualsevol transfusió.

Saber el grup sanguini també serveix per conèixer a qui podem ajudar amb la
nostra sang i de quins grups en podem rebre. Totes les persones que donen sang reben, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini.

La donació de sang, un hàbit cívic Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

La Marató de Donants de Sang a Cerdanyola està organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), conjuntament amb l’Ajuntament de Cerdanyola i l’Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental, entres altres.

La jornada es podrà seguir també a les xarxes socials amb el hashtag #MSangCerdanyola.

Comparteix: