La PAH es concentra indefinidament davant de l’oficina de Bankia

Membres de la PAH Ripollet-Cerdanyola es concentren davant l’oficina de Bankia a la rambla de Sant Jordi per denunciar “la mala praxis i exigir solucions a les famílies afectades per l’estafa hipotecària de Bankia”, segons el comunicat emès per la PAH. José Villacañas, portaveu de la PAH Ripollet-Cerdanyola, explica que estan “cansats de que Bankia no vulgui donar resposta, no vol arreglar-ho. Creiem que és una aberració que una entitat que ha estat rescatada amb diners públics no doni cap contraprestació social per a les famílies”.

generaimatge.aspA nivell local, l’acció serà indefinida: “No marxarem fins que ens donin una solució, com a mínim, als dos casos de violència econòmica que tenim”, diu Villacañas. La violència econòmica s’emmarca dins la violència de gènere, i fa referència a la desigualtat en l’accés als recursos econòmics en una relació de parella.

Els casos ripolletencs

Fa vuit anys que va arribar a la PAH el cas de la Marina. Després d’anys de lluita, van aconseguir que Bankia s’adjudiqués l’habitatge i es comprometés a condonar el deute. La situació s’ha vist torçada quan un ocupa va instal·lar-se al pis buit de la Marina:

“Porto des del 2008 amb un problema de violència econòmica. La meva parella no ha volgut col·laborar en aquests deu anys i, com es tracta d’un procediment civil, ningú li ha obligat a anar als judicis, no han anat a buscar-lo… No ha col·laborat en res. Jo porto deu anys parlant amb Bankia, amb totes les oficines, amb tots els recuperadors, explicant-los la meva situació, el tipus de discapacitat que tinc, la meva situació econòmica… i s’ha allargat en el temps. Allò que en un principi no era deute, ha creat deute, pels interessos dels procediments judicials.
Quan, finalment, amb els meus companys de la PAH, i després de converses d’anys, es va subhastar l’habitatge i se’l va quedar Bankia amb la condició que estigués buida, se’m va ficar un ocupa i ara no volen que firmi la condonació de deute”.

Bankia no es va presentar al judici que hi havia previst pel passat dia 9. “Els hi és igual tot i no hi ha forma d’arribar a un acord”, assegura la Marina.

L’altre cas de violència econòmica és el cas de la Sandra, que fa cinc mesos que va contactar amb la PAH. Bankia es nega a la dació en pagament. Villacañas assegura que “iniciar un llarg procés de solució hipotecària, només provocaria més patiment a la Sandra, que ja té problemes anímics greus”. La Sandra té un nadó i ni ella ni la seva parella actual tenen ingressos.

A banda d’aquests dos casos, la PAH Ripollet-Cerdanyola també demana un lloguer social per a dos veïns més. Segons explicacions de Villacañas, Bankia es va comprometre verbalment a la condonació de deute d’un d’ells, mentre que la PAH ja ha hagut d’aturar dos intents de desnonament a la porta de l’altre afectat.

Una acció global a Catalunya

La de Ripollet és només una de les concentracions que s’estan portant a terme arreu de Catalunya en una acció a nivell català, amb més de 70 PAHs implicades.

Des de l’associació, s’acusa l’entitat bancària de “seguir vetllant només pels seus interessos i donant l’esquena a les famílies estafades”. Fan referencia a “despropòsits il·legals i antisocials” com ara la venda de productes financers de risc com les participacions preferents, les targetes black, la corrupció dels alts càrrecs, l’evasió fiscal, les clàusules abusives en les hipoteques o les sobretasacions.

En aquesta denúncia pública, la PAH exigeix lloguers socials, la cessió d’habitatges de les administracions públiques per a lloguers de famílies amb risc d’exclusió residencial, interlocutors i reunions locals amb els afectats, dació en pagament a 0 i condonacions de deutes a 0.

S.R. (Ripollet.cat)

Comparteix: