Cerdanyola Recorda: El més petit de tots

1Enguany fa 80 anys que l’escultor Miquel Paredes va crear aquesta figura per encàrrec del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Aquesta creació va esdevenir una icona republicana, la qual representava la lluita antifeixista del catalanisme durant la Guerra Civil i se la titulà La mascota de la revolució. Aquesta figura representa un nen vestit amb una granota d’obrer (típica del milicians de la CNT-FAI-Comunistes) amb una senyera a la mà dreta i el puny esquerre alçat, cridant a la lluita contra el facciosos. L’autor es va inspirar en la cançó popular Els tres tambors, de la qual Pere Quart en va fer una versió. El mateix any, Lola Anglada redactà un conte sobre aquesta figura. Tot seguit es va fer un tiratge de postals amb aquesta obra. Es calcula que el Comissariat va vendre més de 60000 postals per a la causa patriòtica republicana (Extret de Viquipèdia).

2L’arxiu Albert Lázaro conserva un exemplar de la postal La mascota de la democràcia, franquejada amb un segell de 45 cèntims amb un retrat de Pablo Iglesias, fundador del PSOE i la UGT. A més, conté un escrit que, degut a la mala conservació de la tinta, creiem que vindria a dir el següent: “Estimada Fina, t’escric aquestes lletres per comunicar-te que estic al cuartel (referint-se a la caserna) Carles Marx, al carrer Sicília. Si pots, avisa a casa que em portin menjar i, si pots, també tabac. Res més.” L’escrit hauria estat redactat per Rafael Mitjana i anava dirigit a Josefina Grau, del carrer Trafalgar, nº 8, de Barcelona. Imprès a la mateixa cara s’hi troba una citació en anglès que diu: “AJUDA LA REPÚBLICA ESPANYOLA, QUE ESTÀ LLUITANT PER I DEFENSANT LA LLIBERTAT DEL MÓN”.

3

Comparteix: