Cap a on va el Consell Municipal de Comunicació?

El Consell de Comunicació, del qual Cerdanyola Informa va marxar en març de l’any passat, no acaba d’arrencar. Ja gairebé no queden periodistes de prestigi i ni els partits ni la ciutadania acaben d’implicar-se. El director de Cerdanyola.info, Rafa Lumbreras, va veure com una solució l’encàrrec de la tasca a una empresa externa.

El Consell de Comunicació es va crear en el mandat de Toni Morral amb l’objectiu de fer una anàlisi de la situació en els mitjans de comunicació local, fer un pla de comunicació per aconseguir aprovar un model comunicatiu de consens que sigui aplicat per qualsevol govern que estigui al capdavant de la ciutat. El Consell havia de funcionar, principalment, de la ma de periodistes de prestigi i periodistes de la casa, que són els més experts en la matèria.

L’última temporada de La Nit Política, el programa polític de Cerdanyola Ràdio, Rafa Lumbreras i la periodista Montse Hidalgo van realitzar una anàlisi d’aquest Consell. La periodista va explicar la finalitat de l’òrgan: “fer una anàlisi i una radiografia per posar en marxa mecanismes per enfortir els mitjans locals”. Però la realitat és que aquest Consell no funciona perquè, tal com remarcava la Hidalgo, “els professionals desinteressats intentem posar la nostra pedra però és complicat, penso que no es té massa voluntat política en general”. La periodista també lamentava la falta d’implicació dels col·lectius i entitats de la ciutat, “que haurien de vetllar perquè existeixin uns mitjans de comunicació local més forts, més representatius i més oberts”, afegia.

Rafa Lumbreras va fer un recorregut per la creació del Consell en els seus inicis: estaven cridats representants polítics de partits que formen part del plenari i de partits que es van presentar a les eleccions, malgrat no aconseguir entrar a l’Ajuntament; cinc periodistes de prestigi – dels quals només queden dos – i vocals de mitjans de comunicació privats de la ciutat. Actualment l’òrgan ha perdut la majoria d’integrants que el van iniciar.

Fruit del desinterès polític i de la manca d’integrants, en els primers 30 mesos del Govern de Compromís només es va convocar el Consell de Comunicació tres vegades, mostra de que la participació no funciona tal com pregona Compromís. Aquest mal funcionament del Consell no és nou, ja que en el darrer mandat només es va convocar quatre cops.

I ara, què?

A causa del mal funcionament del Consell i a la manca de participació, la pregunta que cal fer és ”I ara, qui elaborarà el pla de comunicació? Rafa Lumbreras proposarà que sigui un ens extern qui – a partir d’unes pautes fixades pel Consell – elabori el treball que hauria d’haver fet aquest òrgan. Aquest ens extern podria ser una empresa, una universitat o la Diputació, però Lumbreras remarca que aquesta externalització de l’encàrrec s’ha de pagar.

La marxa de Cerdanyola Informa

El passat mes de març de 2016 Cerdanyola Informa va marxar del Consell Municipal lamentant el que ara s’està plantejant pels integrants que encara formen part de l’òrgan: l’abandonament i el desinterès polític. Llavors, el nostre mitjà va publicar això sobre el Consell:

El que semblava una eina útil i participativa s’ha convertit en un òrgan abandonat. I és que la darrera reunió de treball de la Comissió de Comunicació es va realitzar el 20 d’abril de 2015 – fa onze mesos, i de la qual encara no s’ha enviat l’acta-. L’últim contacte que van tenir els membres del Consell amb el Govern va ser el dia 13 de juliol en una reunió curta de presentació – no de treball- del nou president del Consell, Maurici Jaumandreu.

Cerdanyola Informa ha decidit abandonar un òrgan que no acaba d’arrencar, i creu que “és una falta de respecte que s’hagin realitzat canvis importants en matèria de comunicació sense consultar ni informar el Consell”. És el cas de la revista municipal «Riu Sec», que ha canviat el format i s’han afegit nous apartats sense que el Consell rebés cap informació.
Cerdanyola Informa entenia aquest Consell com “una eina de participació ciutadana en matèria comunicativa, però el temps ha evidenciat que els canvis que s’estan fent no estan comptant amb l’òrgan”.

Comparteix: