[VÍDEO] Ruta dels Refugiats de l’any 1936 a Ripollet

El passat dilluns de festa major de Ripollet el col·lectiu Mai Més, juntament amb la Plataforma de Persones Refugiades i l’Ajuntament de Ripollet, van organitzar una ruta a peu pels principals punts de la ciutat que van ser claus en l’arribada de les persones refugiades de la guerra civil i el feixisme a Ripollet.

A mesura que avançava el front de guerra i especialment a partir dels bombardejos feixistes sobre població civil, el desplaçament forçós de persones va en augment. Ripollet, pel fet de ser zona de rereguarda perquè el cop militar feixista no va triomfar, va acollir molts veïns i Veïnes de Barcelona, per la seva proximitat i el fet de disposar d’una línia ferroviària que les connectava. A més de Barcelona, es van acollir persones provinents, entre altres llocs, de l’Aragó, el País Basc i Andalusia, on es va partir una dura repressió per part dels militars franquistes.

L’Ajuntament de Ripollet de la República crea el Comitè d’Assistència Social als refugiats de guerra. S’encarregava de gestionar l’arribada de les persones refugiades, de buscar llocs on dormir, subministrament d’aliments, entre d’altres. Tot i les penúries en temps de guerra i el context agrari de subsistència de Ripollet, la implicació dels moviments obrers i dels pagesos també va ser important. La col·lectivitat agrària de Cerdanyola-Ripollet, nascuda de la revolució social, també es va encarregar d’allotjar i proveir d’aliments als refugiats.

Gràcies a la bibliografia local existent, la ruta es va complementar amb materials impresos que van ajudar a entendre aquest moment sovint silenciat. Destaquem unes llibretes escolars de Ripollet en els anys de la guerra civil, on són els mateixos alumnes qui ens expliquen les conseqüències dels bombardejos. L’Arxiu Municipal, a través de les actes dels plens municipals, també és una font per conèixer i entendre els refugiats de guerra a Ripollet.

La Ruta també va explicar l’arribada a Ripollet dels soldats republicans en retirada i l’exili cap a la frontera dels veïns i veïnes que van haver de fugir amb l’ocupació franquista de Ripollet.

Font del text: Mai Més.

Comparteix: