Expressa’t: Espanya: què puc entendre per aquest nom? (I)

Jo era espanyolista fins les eleccions generals del 2011. Em vaig passar al independentisme al sentir dir (2 cops) al Mariano (Rajoy) en campanya electoral:” con el concierto económico vasco aplicado a Catalunya España es inviable”. Per be que ja sabia en què consisteix el “concierto vasco” ( per freqüentar la Fundació Catalunya Estat ) vaig decidir corroborar-ho per via oficial. El concierto vasco significa que tots els impostos i tributs recaptats allí s’els queden ells tret de: a) la part proporcional dels pressupostos dels Ministeris d’Afers Exteriors i de Defensa i de la Casa Reial.

Així el Mariano ( i amb ell el PP)admet d’entrada que sense la quantia que s’extrau de Catalunya contínuament no es podrien quadrar els pressupostos espanyols. Això encara no em va fer moure cap al independentisme (tal era la meva “espanyolia”). Per que podria ser que amb els nostres diners desaparegués l’atur a l’altra banda ( per creació de llocs de treball, de iniciatives productives, no subsidis de “sopa boba”). Vaig fer un recorregut fins a Galícia i entre d’altres coses, vaig fruir de centenars de Kms. d’autopistes gratuïtes i amb els dos carrils per a mi sol ( el mateix en direcció contrària). Mentre que a les terres gironines es manifesten per, com a mínim, desdoblar la N II i evitar el seu pas pel mig de les poblacions, per mor de les retencions i els accidents que hi ha ( o havia, no ho se).

Vaig observar que a primera vista tot romania com 20-30 anys abans quan jo ho freqüentava per feina. Encara no em vaig fer independentista pensant que, segurament, al passar per aquelles terres i sentir un accent català, a qualsevol visitant d’aquí se li oferiria un cafè en senyal de agraïment. Res mes lluny d’això, tot el contrari. Ens acusen de garrepes, egoistes,etc.

No vaig tenir més remei que passar-me al independentisme.

Roger Caballé

Comparteix: