Està practicant l’empresa de neteja el mateix “clientelisme polític” que es practica a altres punts de l’Estat?

A Cerdanyola és un “secret a veus”, però el “clientelisme polític” en empreses adjudicatàries és una pràctica que es realitza a tot l’Estat amb l’endollisme per bandera, malgrat que és un fet difícil de demostrar per l’opacitat en les contractacions.

davLa pregunta, de difícil resposta és: “està la plantilla de l’empresa de neteja viària i jardins composta per dos tipus de treballadores, els que entren amb un procediment ordinari (currículum i entrevista), i els que són considerats “privilegiats?” Aquest segon grup estaria compost per treballadors i treballadores que han aconseguit el lloc de treball per “recomanacions” del partit polític de torn, el que es coneix com a “clientelisme polític”. La realitat és molt difícil de demostrar perquè, en tractar-se d’una empresa privada, malgrat que faci una funció pública, no té l’obligació de ser transparent en la contractació dels seus treballadors.

Aquesta pràctica es va poder iniciar amb governs anteriors i, com a conseqüència, les formacions polítiques tenen militants i simpatitzants en la plantilla de l’empresa privada.

Segons ha informat un regidor d’un municipi que vol estar en l’anonimat, “No és ético, pero estoy seguro que si voy a la empresa y les digo que tengo un sobrino que está buscando trabajo, ellos me entenderán y lo colocaran”. Aquest és el resum perfecte del “mètode”, un mètode que no deixa rastre, que no suposa cap delicte, però que demostra la poca ètica d’alguns polítics locals.

El “mètode” es practica a diferents punts de l’Estat

Aquest mètode es practica – ja està demostrat – a altres municipis de l’Estat: Arcos de la Frontera, La Corunya, Cadis, Lugo, Santiago…, i funciona com un bumerang: uns aconsegueixen feina als altres, i els altres juren lleialtat. Aquesta podria ser unes de les causes del descontentament de part de la plantilla de l’empresa de neteja local i l’estat de brutícia dels carrers de la ciutat. És possible que també passi a Cerdanyola? Estan jurant lleialtat al partit que els va col·locar a la nostra ciutat i, a canvi, volen crear una opinió ciutadana negativa vers el govern actual?

Arcos de la Frontera: endollisme del PSOE a l’empresa de neteja

Alternativa Independiente Progresista (Ai-Pro) va sembrar el dubte sobre determinats contractes en empreses privades. El regidor Manuel Erdozain va anunciar que aniria denunciant “cas per cas” cada possible situació d’endollisme, tots ells vinculats al PSOE i que es trobarien treballant en l’empresa de recollida d’escombraires, Ecorreciclajes. Erdozain ha parlat de “pagament de favors d’antany. Font.

La Corunya: contrates públiques a canvi d’endolls

L’alcalde i el tinent d’alcalde d’La Corunya estan implicats en la “col·locació” d’afins en serveis públics gestionats per Vendex, una adjudicatària privada.

Segons informa elplural.com, el PP actua a la ciutat gallega com “una agència d’ocupació” per col·locar a familiars, amics i afins al partit en serveis públics gestionats per l’empresa privada Vendex.

Per demostrar-ho van ser intervinguts, per orde d’una jutgessa, correus electrònics i conversacions dels polítics que mostraven com familiars o persones de la seva confiança van ser contractats per Vendex. Tan sols el tinent d’alcalde va “ajudar” a la contractació de 46 persones. Font.

Cadis: “quan demanes un favor, l’has de retornar”

OKDiario va desvelar una gravació del regidor de mediambient de Cadis, Manuel González Bauza on es recollia la trobada que va mantenir en desembre de 2015 amb empleats de Sufi-Cointer.­ Durant la gravació, Bauza reconeixia que el seu fill havia estat endollat en l’empresa de neteja com a escombraire, i assegurava que “quan demanes un favor, l’has de retornar”. Font.

Lugo: repartiment a dit a les empreses adjudicatàries

Una gravació inclosa en el sumari de l’Operació Pokémon implica directament a l’alcalde de Lugo, José López Orozco, en el repartiment a dit de llocs de treball en empreses adjudicatàries de contrates públiques.  Font.

Santiago: “van intercanviar el nom de persones recomanades per contractar-les”

El Servei de Vigilància Duanera inclòs en el sumari del cas Pokémon, relata que els agents sospitaven que la que era llavors regidora del PP compostel·là intervenia per a “col·locar” a “recomanats”. Aquest document revela com els agents interpreten de diferents trucades -principalment entre Prat i el llavors cap de gabinet de l’alcalde, Àngel espases- que tots dos “van intercanviar el nom de persones recomanades per contractar-les”. Font.

Noticies relacionades: Sancionarà el govern a Cespa?

Comparteix: