Desastre ecològic al Vallès: La Plana de Reixac es crema

Aquesta setmana La Plana de Reixac ha perdut gran part del seu valor ecològic per culpa de diversos incendis que presumptament han estat causa dels petards. El foc ha transformat un espai natural idíl·lic en un cementiri de cendres i carbó.

19390898_1979480382282599_232387848565282750_o

Durant la setmana de Sant Joan La Plana de Reixac ha patit tres incendis que han fet malbé el gran valor ecològic de la zona. Aquests incendis presumptament s’han produït pels petards. El tercer i més important dels incendis es va iniciar a prop del nucli urbà de Ripollet. Aquest va afectar l’arbrat que hi ha a prop d’un centre educatiu de la localitat veïna i les grans flames es van estendre amb facilitat a la zona agrícola fins a arribar a prop del Torrent de Can Duran.

Per apagar l’incendi van intervenir dos helicòpters – que agafaven l’aigua del llac del Parc de la Llacuna, situat al mateix Pla de Reixac –, diferents unitats terrestres dels bombers de la Generalitat de Catalunya i vehicles de vigilància forestal.

Flora desapareguda i fauna desorientada

Actualment el Pla de Reixac està ple de carbó i cendres, però fa uns dies aquesta zona vessava de vida i colors. Els incendis no només han cremat herba i matolls, sinó que també han fet desaparèixer tres hectàrees de vegetació típica de la zona: pruneres, codonys, esbarzers silvestres i arços, entre moltes d’altres.

La catàstrofe natural del Pla de Reixac ha provocat que els animals que encara hi queden vius estiguin desorientats i confosos: mussols desorientats, ocells fusters sense arbres per caçar i instal·lar els seus nius, conills que s’han quedat sense madriguera. Un cas que crida l’atenció és el d’una ànega amb els seus cinc ànecs. Aquesta família ha fugit de la catàstrofe i s’ha refugiat en l’obra de la Torre del Llac.

Família d’ànecs

Abans

Ara

Una catàstrofe anunciada i el fantasma de l’especulació.

Molts veïns i veïnes ja intuïen que es produiria un incendi al Pla de Reixac, ja que a la tradició dels focs artificials – que comporten un greu perill – s’hi sumaven els treballs de l’Incasòl, que van desbrossar la zona deixant el sol ple de palla i herba tallada i altres zones sense tractar, amb espigues, cardos i herba seca que només esperaven una espurna per cremar sense compassió. A més a més, els veïns porten dos anys demanant que netegin la llera del Torrent de Can Durant, que està ple de canes i escombraries, però no aconsegueixen que l’administració ho faci.

Aquestes veïnes denuncien la deixadesa i lamenten que no s’hagi posat una unitat mòbil que vigili la zona en aquests dies tan perillosos. Malgrat que tot apunta que els incendis podrien haver-se produït per petards, tampoc es descarta la possibilitat de que s’hi hagi produït per la gran quantitat d’escombraries que van quedar al descobert un cop l’Incasòl va desbrossar la zona.

El Pla de Reixac ara mateix està agonitzant i patint tot tipus d’agressions amb el fantasma de l’especulació immobiliària sobre la seva vegetació. Actualment parlem d’un incendi, però durant l’últim any la zona ha patit altre tipus d’agressions, com l’abocament de residus tòxics de l’Ecoparc al Torrent de Can Duran, l’intent de Lidl de construir a prop del Torrent i afectant un punt estratègic del corredor biològic que connecta el Pla de Reixac amb els rius Ripoll i Besòs o l’abocament de tones de runes a prop de la llera del Torrent de Can Duran.

Aquest abocament es va produir el mes de març, quan an llançar dins de la pista d’aeromodelisme tunelades de runa d’obres, segons ells “per anivellar la pista”. Els veïns van denunciar el cas i finalment van descobrir que no hi havia cap llicència municipal per fer aquests treballs. Això va suposar una greu agressió ambiental en el Pla de Reixac, ja que la runa va invadir la llera del torrent. Segons els veïns, l’Ajuntament hauria d’obligar als gestos de la pista a retirar-ho tot i revocar-los la llicència i tancar-los la pista perquè ”no és la primera vegada que cometen irregularitats”.

Plataforma “Salvem el Pla de Reixac-Rocamora-Polvorines”

La pàgina de Facebook “Salvem el Pla de Reixac-Rocamora-Polvorines“, que ha estat utilitzada de font per realitzar aquesta notícia, pretén organitzar una plataforma veïnal per impulsar el projecte de creació d’una gran zona natural protegida en el que també quedaria inclòs el “Parc de la Llacuna”. En cas d’aconseguir-ho, seria una de les zones verdes més importants de l’àrea metropolitana.

Comparteix: