Els infants i adolescents prenen la paraula als pressupostos participatius

Per primera vegada en la història de la ciutat, els infants i els adolescents han pogut participar en els pressupostos de l’Ajuntament de Cerdanyola. Les millores en parcs i places, en l’skatepark, enllumenat, font i zones esportives, són algunes de les iniciatives que han presentat els infants i adolescents dels 15 centres educatius de la ciutat que han participat en el projecte.

Maqueta d'uns dels projectes

Maqueta d’uns dels projectes

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va presentar a la sessió del plenari del Consell d’Infants i Adolescents de Cerdanyola (CIAC) celebrada el passat dilluns 5 de juny les propostes finalistes dels pressupostos participatius, que decidiran quines actuacions es faran en matèria d’inversions adreçades a béns (infraestructures) per un total de 200.000 € en millores per la ciutat.

Els infants i adolescents de 5è i 6è i/o 1r i 2n d’ESO dels 15 centres educatius de Cerdanyola del Vallès que han participat en la iniciativa van treballar entre el 19 de maig i el 2 de juny per ampliar els projectes que van rebre del CIAC.

Propostes del Plenari

Després d’analitzar-les, les propostes que els estudiants van portar al plenari d’ahir són:

  • Millora dels parcs, places i via urbana: millora en emplaçament de bancs i arbres, creació d’espais i infraestructures adreçades a preadolescents i adolescents; millores de renovació concretes en alguns parcs concrets…

  • Millora del skatepark: canviar el sistema de reparació de desperfectes, col·locar bancs i papereres, ampliar les pistes, posar baranes noves, planxes de formigó …

  • Millora de l’enllumenat: col·locar llums als carrers secundaris, no només als centrals, llums amb sensors, millorar la il·luminació de zones i carrers concrets de la ciutat.

  • Millora de les fonts: insisteixen a la necessitat de fonts que funcionin a tota la ciutat i crear fonts que puguin utilitzar tots els col·lectius, assenyalen punts concrets on no hi ha fonts i calen; i també parlen de fonts lúdiques on refrescar-se a l’estiu.

  • Millora de zones esportives: noves pistes d’atletisme, zones esportives més accessibles, pistes per practicar altres esports que no sigui futbol, millorar les infraestructures del PEM Guiera, són algunes de les idees que han donat els participants.

Les fases del procés

Els alumnes dels centres educatius han estat treballant entre el dia 19 de maig i 2 de juny per valorar i ampliar les propostes dels membres del CIAC. Prèviament, aquests van estar debatent per comissions entre el 8 i el 18 de maig en què calia invertir els 200.000 euros que l’Ajuntament posa a la seva disposició.

Durant tot el procés de presentació de les propostes, els docents, els infants, adolescents i les seves famílies han mostrat un gran nivell de predisposició, implicació i entusiasme amb el projecte. Els professors han cedit hores de classe o tutoria i els infants s’han organitzat per quedar en hores lliures, a l’hora del pati o a l’hora de menjador i han creat maquetes i murals sobre les propostes que els interessaven.

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès farà pública la resolució de la proposta o propostes prioritzades en un acte que es desenvoluparà el 14 de juny. A aquest esdeveniment estan convidades totes les famílies i infants, siguin o no del CIAC, ja que ha estat un procés global que s’ha treballat també des d’escoles i instituts.

L’acte de tancament del dia 14 de juny començarà a les 18.00 hores als jardins de Ca N’Ortadó amb una primera part més solemne, i continuarà a les 19.00 hores a la Plaça Sant Ramon, on hi haurà una animació/festa de l’aigua amb el grup Ambaukatunavia i berenar per a tothom.

Procés de participació ciutadana

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha impulsat un procés de participació innovador i pioner a la ciutat per decidir quines actuacions ha de fer en matèria d’inversions adreçades a béns (infraestructures) per un total de 200.000 € en millores per la ciutat. El procés està adreçat de forma exclusiva als infants i adolescents.

La finalitat del Projecte de Pressupostos Participatius de Cerdanyola del Vallès, en la línia del Projecte Educatiu de Ciutat, és dotar de veu les nenes i els nens de la ciutat i fomentar la confiança en la seva capacitat per influir en la realitat que els envolta avui i com a ciutadans del futur.

Llistat d’escoles participants en el projecte

* Col·legi Montserrat. Alumnes de 5è, 6è, 1r i 2n d’ESO.

* Institut Pere Calders. Alumnes de 1r i 2n d’ESO.

* IES Banús. Alumnes de 1r i 2n d’ESO.

* Institut Forat del Vent. Alumnes de 1r i 2n d’ESO.

* Institut Gorgs. Alumnes de 1r i 2n d’ESO.

* Col·legi Públic Carles Buigas. Alumnes de 6è.

* Escola Saltells. Alumnes de 5è i 6è.

* Escola Collserola. Alumnes de 5è i 6è.

* Escola Turó de Guiera. Alumnes de 5è i 6è.

* Escola Sant Martí. Alumnes de 5è i 6è.

* Escola Xarau. Alumnes de 5è i 6è.

* Escola Bellaterra. Alumnes de 5è.

* Escola Serraparera. Alumnes de 5è i 6è.

* Escola les Fontetes. Alumnes de 5è i 6è.

* Escola Municipal La Sínia. Alumnes de 5è i 6è.

 

Comparteix: